Parmigiana con Prosciutto Cotto

Parmigiana är precis som det låter italienskt, men då jag åt det första gången i Frankrike (dock hos en italienare) och det är fruktansvärt gott så bara måste jag lägga upp det bland mina recept. Skall tilläggas att jag vart så förtjust i denna rätt att jag åt den 3 gånger under min vistelse i sommras.
Det är en fantastisk auberginegratäng med mozzarella och parmesan, matigt och halvnyttig :)
Det recept som jag tycker mest om är denna:
Parmigiana
4 st medelstora auberginer
2 st ägg
2 dl vetemjöl
2 dl parmesanost, (INTE färdigriven) använd alltid hel bit.
2 mozzarella, i små bitar (pizzavariant som inte släpper ifrån sig lika mkt vätska.
olivolja till stekning
1 tsk salt
Tomatsås
250 g krossade tomater
1 liten gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk basilikablad (finhackade färska)
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker
parmesanost till servering
Och om man vill få det lite matigare så:
Prosciutto cotto eller en fin kokt skinka (helst ingen tumlad eller pressad, utan en helmuskelvariant) i tunna skivor.
Gör så här:
* Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.
* Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
* vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden, alternativt stek dem ett par minuter på var sida i stekpanna.
* Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås (va inte övergenerös med tomatsåsen), parmesanost, mozzarella och skinka i en liten ugnsfast form. Avsluta med ett lager tomatsås, mozzarella och överst parmesan, just för att få den gratinerade och krispiga överdelen, Mums!
* Gratinera i 225 grader i 15 minuter.Njut!