♣ Dagens galna experiment!


Då bröden jag bakade igår även tog slut igår så bestämde jag mig för att baka nya, så satte en surdeg igår kväll... Men i morse stötte jag på det lilla problemet att jag tydligen använt det sista vete specialmjölet igår! Jag befinner mig för tillfället i skogen långt från en affär så det fick bli en annan lösning på det hela, jag gör rågbröd eller dinkelbröd då! Det fanns ju flera påsar av dessa mjölsorter, dock stod de misstänksamt långt in i skafferiet så jag kastade en snabb blick på datumen... de gick ut i februari 2009 och juni 2009.
Man skall gärna använda så färskt mjöl som möjligt och detta kändes ju inte särskilt färskt men äventyraren vaknade i mig och jag bestämde mig för att lyckas med två bröd i alla fall!

Så tog 50/50 gammalt dinkel/ vanligt vete och körde igång. Vågade dock inte köra mina vanliga 20 minuter i assistenten i rädsla att mjölet inte skulle klara den behandlingen. Tillsatte även 3 gram jäst för att ge det lite större hopp om liv.

Jag måste ju säga att det gick hur bra som helst! Brödet vart nästan lika bra som gårdagens bröd... Nu är ju dinkel ganska proteinrikt, men då det var en ekologisk variant och ganska gammalt så borde en hel del kraft försvunnit men tydligen gick det ju fint! Så släng inte gammalt mjöl, baka fantastiskt surdegsbröd på det!! jag nästan skäms över att det vart så bra..:)





Recept på fantastiskt bröd utan fantastiskt mjöl..

Kvällen innan
1 dl surdegsgrund
2 dl vatten
1,5 dl vetemjöl

Morgon/förmiddag

5 dl ljummet vatten
Surdegen från igår
13 dl valfritt mjöl, ta gärna en del fullkorn/dinkel
3-5 g jäst
1 msk salt

Kör allt utom saltet i ca 8-10 minuter i assistenten, när glutentrådar är tydliga, tillsätt salt och kör i 1 minut till.

Låt stå i ca 2-4 h i en stor skål med ca 1/2 dl rapsolja, det ska ha dubblat sin storlek. Spän degen efter 1 h och sen en gång i halvtimman genom att vika degen tre gånger in mot mitten (hur ni gör är mindre viktigt, men ett tips är att tänka er att degen har tre hörn som ni viker in mot mitten)

Sedan gör som vanligt innan gräddning:
Tippa upp degen på en mjölbädd på bakbordet. Dela FÖRSIKTIGT degen i två delar. Dra försiktigt i delarna så de kan vikas till en limpa ( ca 20x30 cm, vik de långa ändarna in mot mitten och vänd på limpan så skarven är nedåt) Lägg limporna på ett varsitt halvt bakplåtspapper så det lätt går att skjuta in dem i ugnen bredvid varann.

Sätt in bröden på en upp och nervänd plåt  i en 275 grader varm ugn, men sänk direkt vid insättningen till 250 grader, lägg samtidigt in 4 isbitar i ugnen för att ge bröden ånga.  Efter 10 minuter, sänk till 200 grader och vädra ugnen några gånger genom att öppna luckan. Öppna några gånger till under gräddningen (detta gäller vanliga ugnar, vid varmluft behövs ej detta). Grädda ytterligare i 20 minuter. Total gräddningstid 30-40 minuter beroende på storlek på brödet.

Jag föredrar brödet hårdgräddat, det sitter så mycket smak i skorpan så jag vill ha mycket av den!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0