♣ Macarons





De här kakorna överlämnar franska ministrar vid stadsbesök i likhet med Cartierklockor. Turister från andra sidan jordklotet vågar inte sätta sig på planet hem utan att först ha några i bagaget.
Les macarones har blivit hysterisk populära. Egentligen har de italiensk ursprung. De fluffiga mandelkakorna med lite sylt/kräm mellan två skal uppfanns i Venedig på 700-talet. Men det var i slutet av 1990talet som fransmannen Pierre Hermé lyfte kakorna till den gastronomiska stjärnhimmeln.
Mycket beror på konsistensen. En macaron är spröd på ytan, fluffig därunder, lite tjockare i mandelmassan och till sist en ren njutning i den innersta kärnan av sylt/kräm. Allt detta i en enda tugga!
Pierre Hermé arbetade som chefskonditor på Ladurèe. Sedan dess händer det att köerna framför Ladurèe på Champs-Elys'ees eller vid Madeleine blir nästan hundra meter långa. Nu har dock Pierre Hermé lämnat Ladurée och öppnat eget konditori som bär hans namn vid Place Staint-Sulpice. Han är fortfarande dyrast av alla macaronkonditorer. Men idag försöker varje bageri med självaktning att tillverka dessa bakverk.
Smakerna är oändliga och mer galna för varje år; lavendel, ros, anis, saffran, ingefära och lime är bara några exempel. Men ingenting går upp mot en enkel choklad eller vaniljmacaron.

Själv har jag bakat dessa kakor många många gånger, med olika resultat, de kan se väldigt fina ut, men just att få till den perfekta konsistensen..




Så fort rötmånaden är över så skall jag testa dessa i vedugnen! Vedugn/Stenugn är det absolut bästa för maränger av dess olika slag..




♣ Kommer behöva en bil..


Nu när det har varit blåsigt, regnigt och kallt en vecka så har behovet av en bil blivit påtagligt!  Det är verkligen inte roligt att cykla 30 minuter kl 05.15 i regn och rusk. Om detta är juli hur blir det då när det är höst på riktigt?!? Och när det är vinter, vad gör jag då? Pulsar snö i totalt 3 timmar för att jobba 4 timmar? Mina jobbtider ger mig inte mycket marginal runt skoltiderna heller, vissa dagar kommer jag ha 10 minuter på mig mellan skolbänk/jobb.

Ett annat problem är att det faktiskt inte går bussar, eller jo det går ett par turer om dagen men inte mer än så, och de passar inte tiderna jag arbetar.
Började jobba på Maxi i mars så har inte behövt fundera på detta förrän nu.  Visst skulle man kunna gå, men det skulle ta 2-3 h/dag beroende på väder, och då jag skall studera 150% i höst så finns inte det tidsutrymmet. Jag skulle kunna välja att läsa 100% istälelt men jag vill verkligen läsa den kursen i franska jag anmält mig till.

Funderade en stund på en moped just för tidsvinsten och för att den är billig i drift men den kommer aldrig klara snön, speciellt inte om det blir lika mycket som förra året. 

Med en enkel huvudräkning ser jag tre möjligheter,
1. skaffa en bil
2. hitta ett jobb nära skolan
3. plugga mindre

då det andra alternativet är i princip omöjligt och det sista är någon som jag verkligen längtat efter och vill göra + att det inte löser tidsbristen helt. skola och jobb skulle krocka. Vilket leder till det första alternativet, att köpa en bil...

Kostaderna ökar men jag kan även se flera fördelar än tidsvinsten, det blir lättare att hälsa på vänner och familj som befinner sig utanför staden, jag får möjlighet att storhandla och en sak till.. röra mig i området, har än så länge bara sett Umeås stad, har bott här i ett år och inte ens vart ut till havet som ligger några ynka mil bort..

Så nu jobbar jag så mycket jag bara kan för att kunna ha råd att köpa en bil kontant till hösten.
Det är även därför jag inte hunnit skriva i bloggen på nästan en vecka... har flera 16 timmars pass bakom mig.. och flera väntar..


ENKEL HUVUDRÄKNING

Utan bil:

skola 60 h/veckan = 240 h i månaden
jobb = 80 h /månaden
tillfällen 12-16 st
till/från jobbet = 15x2/2,5h =30/40h /månaden

totalt = 350h h i månaden = 219 %

Med bil

350-30/40h = ca 310 h =193% 
(219-193 = 26 %)

tidsvinsten är alltså ca 40 h i månaden vilket motsvarar 25% minskning i tid.

Känns som värdefull tid, det är nästan 2 h/ dag...




♥ Soupe á L'oignon

Löksoppa


En rätt med enkla råvaror men med mycket kärlek ♥

 

En fransk klassiker!

Merparten av de jag har frågat har aldrig smakat denna rätt, andra letar långt tillbaka i minnet och det ytterst få gör den själva . Men nu vill jag slå ett slag för denna fantastiska rätt. Jag kan medge att namnet Löksoppa inte låter särskilt kulinariskt och fantastiskt, men den är verkligen underbar, speciellt en kylig och regning höstkväll!

Detta är även en rätt som är typexemplet för det jag försöker förmedla på min blogg. Billig men fantastisk mat för oss studenter som vill äta gott, njuta av livet men inte betala en förmögenhet. Det handlar inte om att välja märken som Euroshopper eller Eldorado, för de är tusen mil från fantasisk mat! Det handlar om att ta hand om och på bästa sätt tillreda enkla och fina råvaror. I detta recept blir 1 kilo lök, vatten och smaksättare en smaksensation! Kostnaden för denna måltid för 4 personer ligger på ca 10-20 kr.

Man kan göra den enkel genom att följa grundreceptet, men man kan lätt få en fin bjudrätt genom att tillsätta en skvätt vitt vin och använda en lite mera smakrik ost. Har jag en kant gruyèreost kvar i kylen så är den en given vän till denna rätt. Men annars en vällagrad Comté, prästost eller Västerbottens stolthet västerbottenosten! Nästan alla norrläningar har en liten gammal kantbit WBost i kylen. Använd din favoritost!

Ingredienser (för 6 portioner)

750g gul lök
50 g smör
3 msk mjöl
3 vitlöksklyftor
1,5 liter grönsaksbuljong
1 lagerblad
timjan (ett par kvistar färsk eller 2 tsk torkad)
persilja (1 fp fryst eller 1 kruka färsk)
salt & peppar
har man en skvätt vitt vin över så skadar det inte soppan :)

50 g lagrad ost riven
4 skivor vitt bröd (gärna baguette eller lantbröd men halvgammalt formbröd är kanon det med!)

Gör så här:

Skiva löken tunt, för hand eller i maskin.
Smält smöret i en stor kastrull, lägg ner löken och bryn löken på svag värme i 45 minuter, rör om ofta. Löken skall bli guldbrun, mycket mjuk och börja karameliseras, detta ger soppan dess fylliga smak och färg.
Hacka vitlöken och tillsätt den och mjölet i lökgrytan, rör om ordentligt så mjölet sugs upp helt.
Tillsätt buljongen (och vinet om man vill) under kraftig omrörning. Tillsätt lagerblad, timjan, salt och peppar och låt soppan sjuda på svag värme i 30 minuter.
Sätt på grillen på ugnen, 250 grader.
Rosta bröden, riv osten.
Tillsätt persiljan i soppan och fyll sedan portionsskålar, lägg i bröd och strö över osten, gratinera några minuter tills osten har fått färg.

Servera rykande het!


♥ Kanelbullar på surdeg






Det utlovade receptet på surdegsbullarna.

Den totala tiden för bullarna är 1 natt + 5-7 h jäsning beroende på värmen i köket, och hur aktiv och glad surdegen är.

I ursprungsreceptet bakas dessa på vildjäst (en surdegsgrund baserad på torkad frukt och vatten). Den är en färskvara och lite knepig att jobba med så jag bakade bullarna med en vetesurdeg. Den vetesurdeg jag använder är med rivet äpple i så jag inbillar mig att den får lite karaktär av en vildsurdeg.

Steg 1 Kvällen innan.

1 dl vetesurdegsgrund
2 dl ljummet vatten
3 dl vete special
0,5 dl rågmjöl (fint)

Blanda surdegsgrunden, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plast och ställ lagom varmt över natten (ca 25-30 grader)

Steg 2 Morgon

150 g Smör
1 msk hel kardemumma
Surdegen från gårdagen (den skall vara fluffig, dallrig, se lite vild ut och lukta friskt men surt, som filmjölk nästan)
10 dl Vete special
1 dl mörkt muscovadosocker (går att byta ut mot sirap el vanligt socker, men pröva muscovado!)
3,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
(möjligtvis 5 g jäst om man vill att de ska gå fortare)

Mortla kardemumman, smält smöret och blanda sedan allt (utom salt), kör i en assistent eller liknande maskin i 10 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen skall vara smidig och elastisk. Sätt plast över bunken och låt jäsa till dubbel storlek. Det kan ta 3-5 h (tillsätter man 5 g jäst så går det på 2 h)

Steg 3 mitt på dagen/förmiddag


Fyllning:
150g Smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
2 tsk kardemumma (stöt hel)
socker
(50 g mandelmassa om man vill)

Blanda samman allt.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
Istället för att kavla så dra försiktigt ut degen, detta för att inte trycka ut all luft, eftersom degen är relativt lös och elastiskt ska detta gå ganska lätt. Klicka ut fyllningen och bred försiktigt ut den. Ju hårdare man hanterar degen, ju längre tid tar den på sig att jäsa upp igen. Men har man gott om tid kan man i lugn och ro kavla ut degen, eftersom det är en surdeg så kommer den att sätta igång att jäsa igen.
Rulla ihop degen och skär ut 24 bullar. Alternativt vik ihop degen och skär remsor som sedan rullas ihop till knutar. Smaksak! Själv gillar jag mer och mer sista alternativet, fyllningen blir mera spridd och det blir så naturliga bitar att bryta loss :)
Låt sedan stå i jäsa i ca 2 h (30 min-1h vid extra jäst). Låt den ta tid, den måste se ordentligt jäst ut.
Sätt i god tid på ugnen på 275 grader.
Pensla med 1 ägg + 2 msk vatten + 1 tsk salt uppvispat
Strö över valfri topping, exempelvis mandelflarn, pärlsocker eller råsocker.

Grädda i 275 grader i ca 15 minuter.


♥♥♥ Grattis Mormor!♥♥♥

Du är så fin och duktig! Blir imponerad av dina upptåg och av din energi! Skickar många kramar och varma hälsningar!!!




ps. använder ditt recept när jag bakar tunnbröd och det blir kanon!



* Surdegar, Bagarstuga och Maränger!

Idag har jag varit och bakat i bagarstugan igen! Det är så mysigt så det är inte klokt!
Tidigare i veckan satte vi ett antal surdegar (4 stycken för att vara exakt) kanske låter mycket men vi ville vara säkra på att någon skulle bli bra, glädjande nog så vart det surdegar av tre. Två råg och en vete.
Har följt receptet i Martin Johanssons "Surdegsbröd" på rågsurdegen och Forsa Hembageris recept på vetesurdeg (finns i bloggen)

Nu när jag väl fått igång surdegar så var jag självklart sugen på att baka hundra olika spännande surdegsbröd, Martins bok är ju en bibel för en nybörjare på surdeg som jag är! Valde att börja med ett av de svårare bröden, jag menar hur svårt kan det va?!? Så ett riktigt levain, helt utan jäst skulle tillverkas...



Klockan 06.07 var jag på plats och satte igång elden..



Elin och Cicci dök upp vid 7.30, lagom till att ta hand om surdegarna och göra degar av dem, vi var ytterst fascinerade av hur elastiska degarna blev, glutentrådar blev ett magiskt ord och när vi testade degen enligt anvisningar i Martins bok och det vart riktigt bra så var lyckan stor! Alla tyckte vi att det var ytterst spännande och var fullt eniga om att det inte spelade någon roll om vi skulle lyckas med brödet, vi hade ju lyckats med glutentrådarna!! :)


Först vart det tunnbröd (eller mjukkaka som man tvingas säga här i norrland för att folk ska förstå :)) Enligt Mormors recept! Ser tjocka ut men de är faktiskt bara fluffiga, helt fantastiska vart de, spänstiga och gooooda!
Jättekul att baka då det är smidigt om man är flera, kul att kunna baka tillsammans så!





Efter det vart det knäckebröd. sprött och salt, recept från Leila men lite justerat av mig för att passa utmärkt till ost, lite kryddigare, lite saltare och lite tunnare.. Mums! Receptet kommer!



Sen va det dax för första gräddningen av en typ levainbröd, 14 h jäsning, 3 g jäst tillsatt. Blev ju hyfsat bra! Lite större hål önskas dock! Gjordes på rågsurdeg, smakar fantastiskt!



Efter det så vart det rågsurdegsbaguetter och bullar. Bullar på vetesurdeg! Inte en gnutta jäst, receptet plockat även det från Martins bok, ja saftigare bullar får man leta efter! Fantastiska, ljuvliga och mil från torra bullkanter! Klart en vinnare! Ska lägga upp även detta recept!




Sen var det dax för flera levainbröd, och efter att ha jäst totalt i 18 h, ett antal vikningar under tidens gång var det dax, spänningen var stor och resultatet måste ändå kallas godkänt för att vara första gången! Dessa bröd bakades helt på surdeg, ingen jäst. Det har fina hål men degen var kanske lite väl lös, fick en mer ciabattaliknande form än ett runt högt bröd.. Nästa gång!





Sedan medans jag städade och donade slängde jag ihop lite maränger då det nästan är ett måste om man befinner sig i en bagarstuga, enkelt och resultatet blir fantastiskt! spröda och fina på utsidan och lite sega och fluffiga på insidan! Gjorde med riktigt mörk choklad som gifter sig bra med den söta marängen.. Mums! (Undrar tyst hur länge jag kommer lyckas ha de i skafferiet!)



Vilken underbar dag!



* Lyckan är åkerbär!

Tänk vilken snäll svägerska och bror jag har! Jag fick veta var och att det fanns åkerbär redo att plockas!
Nu har jag ett antal dl i frysen, känns som jag vunnit på lotto lite!! Men hua, de va inte de lättaste att rensa, det tog betydligt längre tid att rensa än att plocka dem!

Se så fina de är!


Undrar om jag någonsin kommer vilja använda dem eller om de kommer ligga i frysen tills de är förstörda!

Detta är i alla fall livsnjutning utan större utgifter! Passa på att ge er ut på vägarna! (ja ni läste rätt, vägarna!) de växer gärna i näringsfattiga jordar nära vatten, typ gamla traktorspår, längs vägkanter och vid stranden.

Och ett tips är att införskaffa en nageltång till rensningen! Jag hade ingen och höll på att bli skogstokig!


* Sommaren som jag såg fram emot..

Nu kommer jag på mig själv med att längta tills den är slut!
Jag hade en bra start på sommaren, spenderade två fantastiska veckor i Frankrike, kanske var det fel att jag satsade allt på ett kort.. Men inbillade mig i början på sommaren att jag skulle få ett bra schema med lite 3-4 dagarsledigheter då å då men mitt schema va tyvärr långt ifrån bra..
beror ifs hur man ser på det, bra i pengasyfte, då jag får jobba mycket men fritid och sommar har jag inte sett röken av. Det har varit 90% kvällstider, jag är en morgonmänniska så det blir helt fel, vill vara aktiv på förmiddagen och sen vila på kvällen.
Min dygnsrymt är totalt rubbad, kan inte somna om kvällarna för jag är för uppe i varv och sen vaknar jag som en klocka på slaget 5.

Nu har jag accepterat att det bara är jobb som gäller i sommar och har på något sätt gett upp hoppet om att få njuta av sommaren, så tar på mig alla jobbtider jag kan få.. och tydligen får jag en del.. så nu är det 16timmarspass som gäller lite då å då..

Räknade nyss ut att jag jobbat 36 timmarna på de senaste 54 timmarna...

* Vetesurdegsgrund med äpple

Detta recept är från Forsa hembageri i Uppsala som bakar det mest fantastiska bröden! Nu använder inte jag deras mjöl utan vanligt vete speciel. Men till dem som bor i närheten så rekomenderar jag att ni köper mjöl från dem då det mjölet är bland de bästa du kan få tag på!

Vetesurdeg
(grundsur)


Grundsuren är det som ersätter vanlig jäst vid bakning. Den kan bli hur gammal som helst om den får rätt skötsel. Och rätt skötsel är att mata den med mjöl och vatten i lika delar ungefär två gånger i veckan. Om degen inte används kan man ge den väldigt lite mjöl och vatten men degen behöver alltid något att jobba med, annars kan den bli för sur. Det är mjölksyrebakterier som bildas och som gör att degen jäser.

200 g vetemjöl
100 g vatten
100 g rårivet äpple

Blanda allt i rostfri bunke. Ska gå att hälla upp. Häll upp på 2 liters glasburk med lock.
Ställ på varm plats, 26-30 grader i tre dagar. Rör om då och då.

Dag 4: Skrapa ur grundsuren, tillsätt 200 g mjöl, 200 g 35-gradigt vatten. Rör om ordentligt. Låt stå.

Dag 5: Färdig surdegsgrund. Förvaras i kyla.

bild lånad av UNT.se

* Bagarstugan bokad igen!

Nu är det dax igen! Denna gång med Elin&CO. Måndag om inte allt för många dagar.
Tur att jag satte en surdeg igår! Har satt två till idag för säkerhetens skull. Den jag satte igår har redan börjat bubbla och lukta surdeg så den kommer nog ta sig..

Den andra jag satte idag var med rivet äpple och vete, spännande att se hur den blir!





Nu måste jag börja planera vilka bröd som ska bakas! Denna gång blir det även macarons och flera citronmarängpajer.. kanske en och annan fransk maräng.. Har marängnoja, jag vet!!!



* paket på posten...

Igår när jag kom hem från jobbet så väntade ett paket i postlådan..




Mamma är avsändaren och innehållet var:



Fransk nougat!



Len, krämig, mjuk och helt fantastisk! Färsk och fullspäckad med olika nötter! MUMS!
Detta är vädligt svårt att få tag på.. Till och med när jag var ner till Frankrike nu så kunde jag inte hitta den där.

Första gången jag smakade denna ljuvliga nougat var i Provence förra sommaren, i en liten liten by snubblade vi in på ett litet patisserie där de sålde just denna nougat på lösvikt. Vi köpte en ganska stor bit, men på bara några  minuter var den uppäten.. den va som en dröm, mera molnliknande än seg.

Men mamma fann den i Uppsala! Tydligen så var Continental Market på besök där. De är knallare från Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien bla. som reser runt i Europa och säljer sina produkter som består av mat, ost, bakverk, hantverk och annat. Jättekul idé! Men de lär väl aldrig ta sig så långt upp som till mig i Umeå!

Mumsigt värre är det i alla fall och nu ska jag försöka hushålla och njuta länge.

Men för er som känner er modiga och vill testa göra den själv då har jag ett hyfsat bra recept, den blir lite segare men är ändå väldigt god!

Fransk nougat

535 gram honung
70 gram äggvitor
435 gram socker
200 gram glukos
13,5 cl vatten
400 gram mandel (gärna lite rostad)
eventuellt 130 gram Pistagenötter/valnötter/hasselnötter

Smörj en form med en neutral olja
Värm honungen till 130 grader.
Vispa upp äggvitorna med 35g socker.
häll ner honungen i långsamstråle. Sluta inte vispa, då kan marängen tappa modet.
Värm socker, glukos och vatten till 143 grader, häll även den i en tunn stråle under vispning ner i marängblandningen.

Vispa i 15-20 minuter, ju längre ju segare.
sist vänds mandel och annan smaksättning ner.

Häll i den smorda formen och låt stå ett tag, dela sedan i tärningar.
Förvaras i rumstemperatur.





* Pissaladiere, underbart gott en varm sommarkväll!


Pissaladiere är något mellan focaccia och pizza, underbart salt med oliver och sardeller som gifter sig fantastiskt med den lite söta löken. Säljs i bagerier i södra Frankrike, där man får de inlindande i papper, perfekt för stranden.



6 msk olivolja + lite extra för pensling
25 g smör
1 knippe timjan
2 kilo gul lök, tunt skivad (snabbast med mandolin)
havssalt
svartpeppar
15 g torrjäst
1,25 dl ljummet vatten
1 tsk råsocker
4,5 del vete special
sardeller (ca 12 st)
svarta oliver (av bra kvalitet)

Degen:
Blanda jästen med ljummet vatten och socker. Låt den stå på varm plats i ca 10 min, tills den blir lite skummig.
Blanda ner mjöl och 1 tsk salt + 4 msk olivolja. Knåda degen i 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. smörj in degen i lite olivolja och låt den jäsa under bakduk i 1 timma. Gör under tiden löken.

Löken:
Skiva löken fint. Värm upp olja och smör i en  stor kastrull, repa hälften av timjansbladen ner i kastrullen.
Tillsätt löken, fräs på svag värme i 30 minuter, rör om då och då. Löken ska vara lätt karamelliserad utan att bli brynt! Krydda med svartpeppar och salt, låt svalna något.

Pensla ett bakplåtspapper med olivolja.
Arbeta snabbt igenom degen, ca 2 minuter. Kavla ut till en plåts storlek, lägg den på bakplåtspappret.
Pensla olivolja på översidan, täck med den färdiga löken, skär sardellerna i 4 strimlor och lägg ett rutmönster över löken. lägg oliverna mellan sardellerna och repa över resten av timjansbladen.

Låt jäsa i 30 minuter, grädda sedan i 200 grader i 20 minuter. Äts godast varm!

De flesta drycker passar till denna rätt.


* Några bilder från hjärtat i min lägenhet.. Köket!



Lagerblad hänger på tork, köpta i Provence för ca 5 kroner, otroligt fina och billiga i jämförelse med de 5 blad man köper i kryddpåse på Ica för 15 kr. De soltorkade tomaterna är även de inhandlade i Frankrike för struntsummor, de är fantastiska att ha i matlagning, har även strimmlat upp den del och lagt i olja. Mums!
Plåtburkarna är loppisfynd,



Färsk vitlök och rödlök från Provence, håller i 9 månader men så som jag använder dem så måste jag nog snart ner igen och fylla på :) Rosmarin, vild även den från Frankrike.



Oljor och vinägrar från Oliver&CO, jag älskar den kedjan och hoppas att de snart kommer till Sverige!


* Lavendeln blommar för fullt på balkongen!



Tycker om min lavendel som blommar, den är så fin och när jag öppnar balkongdörren på kvällen så dofter det ljuvligt i hela mig gigantiska (29 kvm) lägenhet!
Ska dock snart klippa ner den så att nästa generation skott kan få komma fram och de nuvarande ska torkas.
Har nämligen ett recept på Macarons med lavendel som jag vill pröva så fort rötmånaden är över, det är lite fel månad för maränger... Men snart så!

Liten oas mitt i Umeå..



Varför känner inte jag de som bor här??? Jag vill bo här, eller iaf spendera lata söndagseftermiddagar här.. :)

Gulligt va det i alla fall!

* De citron et les fraises dans un tourbillon meringue

Marängvirvel med citron och jordgubbar!
Detta recept har jag fått av min kära mor, jag gör det ofta och det älskas av de flesta!

För 4 stora potioner ( 6-8 mindre, men fungerar även för 2 :)

1 liter färska jordgubbar (om det är rätt tid på året) delade i mindre bitar
0,5 liter vaniljglass
2-3 dl lemoncurd (köpt eller hemmagjord)
3 dl  vispad grädde
maränger

Varva  av allt i portionsskålar, ungefär som en marängsviss. Kan göras i stor skål med 2 matskedar till tvkvällen eller serveras i finare glas för den tjusigare middagen.

Barnsligt gott och enkelt!





Parmigiana con Prosciutto Cotto



Parmigiana är precis som det låter italienskt, men då jag åt det första gången i Frankrike (dock hos en italienare) och det är fruktansvärt gott så bara måste jag lägga upp det bland mina recept. Skall tilläggas att jag vart så förtjust i denna rätt att jag åt den 3 gånger under min vistelse i sommras.
Det är en fantastisk auberginegratäng med mozzarella och parmesan, matigt och halvnyttig :)

Det recept som jag tycker mest om är denna:

Parmigiana

4 st medelstora auberginer
2 2 st ägg
1.5 2 dl vetemjöl
1 2 dl parmesanost, (INTE färdigriven) använd alltid hel bit.
1252 mozzarella, i små bitar (pizzavariant som inte släpper ifrån sig lika mkt vätska.
olivolja till stekning
0.75 1 tsk salt

250 Tomatsås
250
g krossade tomater
0.5 1 liten gul lök
1 1 st vitlöksklyfta
5 1 msk basilikablad (finhackade färska)
3 3 msk olivolja
ca 0.5 ca 0.5 tsk salt
1 1 nypa socker
parmesanost till servering

Och om man vill få det lite matigare så:
Prosciutto cotto eller en fin kokt skinka (helst ingen tumlad eller pressad, utan en helmuskelvariant) i tunna skivor.

Gör så här:

* Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.

* Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.

* vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden,  alternativt stek dem ett par minuter på var sida i stekpanna.

* Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås (va inte övergenerös med tomatsåsen), parmesanost, mozzarella och skinka i en liten ugnsfast form. Avsluta med ett lager tomatsås, mozzarella och överst parmesan, just för att få den gratinerade och krispiga överdelen, Mums!

* Gratinera i 225 grader i 15 minuter.

Njut!

Salade de pommes de terre à l'aïoli

Istället för att köpa en fet trist potatissallad för dyra 30 kr/liter så får ni nu följande recept:

1 kg färskpotatis, nykokt, ska vara ljummen vid tillredning för att den ska dra till sig smakerna
3 äggulor
1 dl neutral olja, typ raps
1/2 dl olivolja
1-3 klyftor vitlök
1-2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
persilja, gräslök, rödlök, salladslök, andra örter, gå på känsla och vad ni har hemma!
salt, peppar
1 liten burk creme fraiche (ej lättvariant)

Gör så här:
Koka potatisen, dela dem efter kort avsvalning i 2-4 delar, ganska stora bitar är bra, annars kan det bli mos!
Aioli: vispa äggulorna samtidigt som oljan droppas i, efter en stund kan man vispa med en tunn stråle istället.
pressa ner vitlök, smaksätt med dijonsenap, vinäger, salt och peppar.
Potatissalladen: blanda ihop allt, men var försiktig, vänd ner potatisen i aiolin, krydda efter smak men var generös med lök och örter!!!



detta är ett recept som kan varieras på många sätt, men det bästa är att det är så billigt.. det jag brukar handla hem är potatisen och creme fraiche, resten har man ju hemma, så runt 10-15kr för en stor sats potatissallad som är hundra gånger godare än den köpta!


Hur man bakar i vedeldad ugn

Så gör man:

Att boka en bagarstuga
...är relativt lätt, det är bara att googla på bagarstuga, söka bland hembygdsföreningar och dyl.
Dock är det viktigt att ugnen är bra. Hällen ska vara jämn och helst ha en kärna av krossat glas. En annan variant är att den har en kärna av sand. Glaset/sanden är till för att hålla värmen i ugnen.  Hällen bör även vara jämn och fogarna hela.
Felanvändning av en vedugn så som pizzabakning eller avsvalning av ugnen genom vatten på hällen skadar fogarna och skapar ojämn värme. Undersök görna hur hällen ser ut innan du bokar/bakar.


Att elda
... tar tid. Bäst är att börja kvällen innan, elda en mindre brasa, gärna jobba upp lite värme, detta för att få bort fukten ur ugnen och få upp en bra grundvärme i kärnan till bakningsdagen.
Sedan på morgonen är det bara att börja elda, ingen stor brasa, men en lagom stor, mitt i ugnen som man matar med ved kontinuelligt, elden ska inte dö ut.
Efter ca 3-5 timmar är det dax att flytta elden utmed kanterna.



Sen är det bara att börja baka!
Under själva bakningen ska man fylla på med några vedpinnar eftersom runt kanterna, för om det bara är glöd så blir det en överhettning i ugnen, alltså bättre och jämnare värme om några pinnar får brinna!



Att baka:
Tänk på att hällen är riktigt varm i början, säkert uppåt 3-400 grader och att den långsamt går neråt.
Så planera baket efter ugnen, men man kan även justera värmen efter hur långt man sticker in brödet, ju längre in ju värmare.

Förslagsvis så börjar man med tunnbröd som vill ha hög värme och kort tid.
Efter det så fungerar vetebullar, mjukkakor typ rieska, rågsiktskakor dyl.
Sedan när värmen har lagt sig lite kan man köra limpor, förslagsvis något mindre till storleken. Vi körde även limporna något plattare, liknande stora ciabatta...
Sen är det fritt fram att experimentera, det var efter limporna jag körde citronmarängpajer tillsammans med baguetter.


Bra sätt att kolla om bröd är klart är att använda en köttermometer. vid 96 grader är bröd av vete klara och vid 94 för råg.

Hör gärna av er om funderingar!


Citronmarängpaj finalist no 1

Denna paj är ingen vanlig citronmarängpaj! Den har en knäckig men saftig botten, lite segare citronkräm och frasig maräng. Det var så jag åt den i Frankrike i juni.

I helgen som var här bokade jag och min kära vän Maria en bagarstuga för en dag.   Ingen av oss hade tidigare bakat i en vedeldad ugn men eftersom Maria är bagare och jag har eldat ett antal kakelugnar, vedspisas och dyl så tänkte vi att det inte kunde vara så svårt.    En planering och schema gjordes över vilka bröd som skulle bakas    tunnbröd mjukt  tunnbröd hårt  tortillabröd  mjukkaka med potatis  levainbröd på vildsurdeg  valnöt/äppellimpor på samma surdeg  Surdegsbaugetter  och det viktigaste och min hela anledning till dagen.. citronmarängpajer!!!      Allt bröd vart hur fint som helst, jättespännande och roligt var det!    Ska boka snart igen, nu när jag vet hur och vad man kan göra så är det lättare..

Botten:

3,5 dl mjöl
75g mald mandel
200g kallt smör (plus extra till smörjning av form)
2 dl råsocker
2-3 äggulor (spara vitorna till marängen!)

Blanda mjöl och mandel och smör, smula tills det liknar brödsmulor.
Arbeta fort så inte smöret blir varmt! Blanda ner socker och sist äggulor.
Lägg degklumpen på bakbordet och knåda lätt med handflatan i 1 minut så degen blir slät.
Degen ska sedan vila 40 min i kyl. Kavlas sedan ut till en form på 25 cm i diameter. Vila igen i 20 min i kyl.
sedan finns det olika alternativ vid gräddningen, man kan använda "bakningsbönor (torkade ärtor tex)" om man lägger ett smörpapper i pajen. Jag brukar annars klä kanterna med folie för att hålla uppe kanterna.
Skalet ska gräddas först i 175 grader i 20 minuter
Sedan sänks temperaturen till 150, folie eller bönor tas bort, sedan ytterligare 10-15 minuter. (här har jag kortat ner tiden eftersom jag gräddar pajskalet med citronkrämen innan marängen). Men formen ska stelna och få lite färg!

Under tiden som degen vilar i kylan görs lemoncurd.

Lemoncurd
3
st citroner
4 4 dl strösocker
150 150 g smör
6 6 st ägg

Tvätta citronerna till lemoncurden noga.
Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden!

Bre i smeten i formen och grädda i ytterligare 10-15 minuter på ca 175 grader, detta för att reducera citronkrämen lite och få en lite torrare yta till marängen.

Gör under tiden marängen:

maräng
3 äggvitor
2 dl socker

Ingen ättika eller citron eftersom dessa medel gör marängen seg, vi vill ha den frasiga marängen!

Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke. Sätt den i vattenbad och värm smeten till 55–60 grader under vispning.
Ta bort bunken och vispa med elvisp tills marängen har kallnat.
Klicka eller spritsa ut marängen över pajen och grädda i 130 grader i 60 minuter, stäng av värmen men låt pajen stå kvar i ugnen med luckan på glänt för att torka. 2 h borde vara lagom.  Detta är helt beroende på ugn och väder. Känn dig fram, men baka inte i regn eller fuktig luft..

Jag gräddade sista omgången i vedugn och har ni möjlighet att göra det någon gång, gör det! Resultatet blev ett helt annat och det var först då jag fick till den som jag ville. Visst är temperaturen svår att kontrollera men har man gjort den några gånger i vanlig ugn så går det bra att gå på känsla.



Pajäventyret startade i Nice...

...där jag virrade runt, lycklig efter att fått dansat på blomstertorget, kände hungern smyga på och precis som jag gjort hela veckan njöt jag av just den känslan HUNGERN! För finns det något bättre än att vara hungrig i Frankrike!!!
Kickade på menyer, i diskar, små stånd.. men fastnar för ett pyttelitet bageri som är fyllt till max! Sötaste tanten ler stort med en saknad framtand..

Just sådant faller jag för så där ville jag köpa min lunch, vilket blev en baguette med getost och en citronmarängpaj som jag bara såg i förbifarten.. Gav efter för en liten liten impuls...

Den impulsen gjorde mig efter första tuggan helt mållös. Det var en citronmarängpaj som inte liknade något jag smakat tidigare, botten var knäckig men saftig, citronkrämen var perfekt balanserad, ej för söt eller för sur och den var seg som kola. Marängen var frasig i övre halvan och seg innuti närmast krämen. 

Efter jag ätit upp hela stora biten gick jag rillbaka direkt och köpte en till bit som jag avnjöt med lika stor glädje som första biten trots att jag var proppmätt...

Denna paj har jag nu i två veckors tid försökt att återskapa med säkert 20 misslyckanden..

Men nu är jag nära!

Dock är jag nästan lite ledsen över det, jag lyckades nämligen när jag bakade den i vedugnen i bagarstugan som jag hyrde i helgen som var.. Kan ju inte boka en hel bagarstuga och elda i 4 timmar när jag känner ett sug efter en citronmarängpaj...

Ne måste fortsätta jobba och lyckas med den i vanlig ugn, möjligtvis i varmluft...

Fortsättning följer...

Jakten på den perfekta citronmarängpajen!


Vänner, kära, familj och övriga, välkomna till min nya blogg!

Min nya blogg; boulangerie.blogg.se har skapats i syfte att få förmedla och dokumentera mina äventyr i och utanför köket.

Recept kommer att testas, diskuteras och förändras. Nu betyder boulangerie bageri på franska vilket visar inriktningen på denna sida. Dock kommer det nog bli en hel del maträtter och annat med. Det visar sig.

 

Ännu en gång, välkomna!

 


RSS 2.0