Katten Missan

Herregud, att låta en katt heta Missan är ju som att låta ett barn heta Bebis.. Men men... det är ju inte min katt.. dock så är det ju en kattunge av min katt Mercedes.. som nu inte finns längre.. men men, Missan sover i alla fall hos mig om nätterna nu och det är som om jag faller till ro med henne i sängen. Det är så himla himla mysigt att somna med en katt kurrandes på magen.. mmm...

Sov alltid så när jag bodde i torpet..  Va hon ute någon natt så kunde jag inte sova. Direkt nu faller jag tillbaka till dessa rutiner. Jag sover drömlöst och djupt med en katt i sängen och oroligt utan!







Mysigt är det i alla fall!!!

Helgens brödbak

Idag gjorde jag ett levain, ett jättelevain, det tog upp nästan hela ugnen, 50 cm x 20 cm. Kan vara det största brödet jag gjort!





Satte fördegen igår morse och mata upp den en gång mitt på dagen. Körde degen på kvällen och så fick den stå ute i en tät plastlåda under natten.  I morse lagom till kaffet åkte den in i ugnen.

Detta bröd bakade jag helt utan recept och mått. Det är det bästa tycker jag, när man bara får gå på känsla. Det skulle aldrig gå med jästdegar då de är mer lynniga och opålitliga! Surdegen är som långsam och förstående.
(jag kunde ju ha tagit lite mindre av allt.. men kan man få för mycket av det goda?)

Macarons

Idag har jag gjort macarons, rosa med tre sorters fyllningar, en med vaniljsmörkräm, en med hallonsylt och en både och!

Mamma är insnöad på vaniljvarianterna och jag älskar macarons med hallonsylt.. Mumsigt värre är det iaf!
Har korrigerat receptet efter lite experimenterande, dessa som jag gör nu får den äggskalsliknande ytan, lite sega men mjuka insidan..MUMS!





Mot verkstaden!

Sitter och funderar på vad jag skall göra i kväll. Det är även dags att börja planera glaseringar. Ni kanske tycker det verkar svårt att dreja, men jag kan lova er, det är ingenting mot glaseringen! jag vet inte hur många saker jag "förstört" med glasyren. Den får inte va för tunn och inte för tjock. Den ska ligga i ett jämt lager, det får inte rinna små droppar. Inga fingrar får komma i närheten och verktyg för att doppa sakerna är otympliga och svåra!!!
Och alla färger som inte blir som man tror, oxider för effekter och engobe och "vattenfärger" för detaljer.. ne huua huua!!

Nu ska jag skriva en "årets julklappar att ge lista"..



Citronmarängpaj

Nu gjorde jag 1 stor och 3 små pajjer i lördags. De blir så fruktansvärt bra i stenugnen att jag blir lite ledsen! Nu är bagarstugan inte bokningsbar förrän i vår! Vilket betyder att det är citronmarängpajuppehåll i ett halvår..
Men har suttit och sökt efter andra bagarstugor och nu har jag hittat ett alternativ. Ska ringa efter helgen så får vi se!

Dock skall jag invadera min bror och Elins kök då de har en varmluftsugn, har faktiskt inte testat göra pajjer i den.




Lycka är bakning!



keramik 3







Kan ju inte lägga bilder på allt jag gör... det börjar ju bli dags för julklappar!!!
Släkt och vänner, det är nu ni ska skicka ett litet SMS om vad ni önskar er!


Tunnbröd, citronmarängpajer och Levain!

För mig betyder ordet tunnbröd mjuk tunnbröd, men här säger man tunnbröd om det hårda tunnbrödet och mjukkaka/mjukt tunnbröd om tunnbröd.. Hur som helst så bakade jag av ca 40 kakor. Då mina bröder är i Norge och fiskar torsk tänkte jag göra mig ett litet byte då min bror är väldigt förtjust i tunnbröd.

Det var sista gången jag kunde hyra stugan för i år :( så det var bara att baka på!

Tunnbrödbakningen






Gräddning av tunnbröd


Förgräddning av pajskal


Kokade lemoncurden hemma kvällen innan.


Gräddar pajskalet med lemoncurden (utan maräng) för att få den lite reducerad och lite torrare yta.



Gräddade pajerna en tredje gång men nu med marängen. Bakom pajerna ligger lite grova surdegsfrallor med solrosfrön och honung.


Levainbröd på vete, jästa i sammanlagt 3 dygn.


En till Vetelevain, men nu testade jag att göra 1 m långt bröd.


Levainen igen. De får sådan fantastisk skorpa med massa smak! Det ska vara välgräddat, annars smakar det deg!


Det grova surdegsbrödet med graham, solros och honung som börjat bli en favorit här hemma, va ju tvungen att testbaka den i stenugnen! Det vart magiskt gott faktiskt, vet inte varför, men det är något magiskt med vedeldad ugn!

Grova igen, men i rund form, välgräddat och underbart!


Citronmarängpajen på torkning, det är den ljuvligt frasiga marängen jag ville åt. På sidan ligger mina grova bröd och i mitten ligger Marias solrosbröd.

Bagarstugebak!

Morgonen började 05,00, minusgrader utomhus och nästan lika kallt i stugan.. men elden och långkalsongerna värmde bra!




Kaffet va hett! =)


Roade mig med att ta bilder på mig själv.. fanns inte så mycket att göra i väntan på värmen..


Bagarstugan


Verktygen


Brödspadarna, den största va nästan 1 meter i diameter.

Bakugnen


Man måste ha många sorters kavlar!



Har inte bloggat

eftersom det vart lite mycket i skola, jobb och annat som tagit energi och tid.. men nu är jag tillbaka och har massa att ta igen som jag vill skriva om!

Keramik 2.

I går var jag i verkstan där halva kvällen gick åt att beskicka (snygga till foten)och sätta öron på kopparna jag gjorde sist, men hann även med att göra ett par större skålar och några koppar..

Några bilder:








Det är här jag sitter


Underbara kvällar!
En gång skall jag ha min egen keramikverkstad! Eller i alla fall en drejplatta och en ugn!


RSS 2.0