Jullov... ljuva jullov..

eller hur var det?
Vilken student har egentligen ledigt under jullovet? Borde det inte döpas om till studieuppehåll, juljobb eller juluppehåll.. Lov är det i alla fall inte...


En dessert skapas...

I helgen skall min kära svägerska och bror stå som värdar för årets viltmiddag. Denna viltmiddag har tydligen varit i tradition i 10 år där Elin och Linns familj och nära har samlats. I år har jag fått en äran att delta vid denna middag och nu fick jag även hedersuppdraget att göra desserten.. Tänk så roligt!!!

Så jag hoppas inte Elin och Linn läser det här nu.. om ni gör det kan ni väl bara acceptera att jag tycker det är roligt att göra det där lilla extra.. ;)

Då Elin ringde mig och bad mig på 1 minut komma på en dessert så de kunde handla råvaror i kväll så landade valet på en åkerbärscheescake. Då det ganska uppenbart serveras vilt på middagen så känns åkerbär i rätt tema.  Jag plockade ju faktiskt de sista åkerbären vid bror och elins hus så det är väl inte mer än rätt att de får va med och njuta av dessa underbara bär!

Men nu känner jag att det inte är riktigt tillräckligt med åkerbärscheescake... Efter helgen i Frankrike så ser jag något lite mer avancerat.. lite mer spännande. Jag vill skapa något nytt.

Hmm..

Åh, älskar utmaningar!







Jullov!!

Nu börjar jullovet! Tänk vilken lyx.. ibland är det trevligt att plugga :)

Men ska dock jobba en hel del men att jobba och inte plugga samtidigt är ju som rena semestern, jag kommer ha massa fritid!

I morgon kväll skall jag glasera mina sista verk i keramikverkstaden, tänkte jag skulle baka ett bröd till Helena som är den som har lärt mig allt jag kan. Hon har en ängels tålamod och förståelse och jag vill visa min tacksamhet så ett bröd får det blir!

I början av hösten så bakade 3 sorter som jag tog med mig dit och om jag inte minns fel så älskade hon mitt solros/honungsbröd så jag ska nog ta och göra ett sådant.


Det goda livet

Nu har "Det goda livet" börjat igen. Det är ett härligt program som handlar om Hugh Fearnley som valt att leva nära naturen, på en idyllisk engelsk gård producerar han sin egen mat. Det är roligt att följa hans upptåg i naturen i jakt efter delikatesser. Det bästa är att han skapar fantastiska maträtter av de konstigaste sakerna. Men han är också rejäl och traditionell så det är allt från ekorrgryta till hallonsylt.

Rekommenderar det varmt! Klicka på länken här och se det senaste avsnittet på SVT play (detta avsnitt va inte så inspirerande, men om serien är som förra säsongen så är det mer än sevärt )


Vill spola fram tiden..

Vill spola fram tiden, vill att det skall vara samma dag om ett år. Jag ska nämligen försöka läsa ett halvår/år i Frankrike då. Efter mina små franska smakprover i helgen så har längtan växt sig starkare.. Nu är det möjilgt att det blir ett år istället för ett halvår.

Lite bilder från i sommras...




DRÖMMER...


Dagens smaksensation!

Började dagen med en Cafe au Lait och en croissant aux amandes. Med dagen tidning satt vi där och myste, runt om i lokalen hörs njutningsfulla suckar och det märks att folk njuter av sina frukostar. Allt från unga tjejer, turister, fransmän, familjer och riktiga orginal trängs i den lilla lokalen, folk väntar med brickor i händerna för att få en plats. Men en ljuvlig doft av söta smördegar och nygräddade surdegsbröd låg konstant i lokalen och kicklade smaklökarna  och det va inte utan att vi snart va hungriga igen!


Vi åkte ju ändå dit för att äta brunch och det va exakt vad vi köpte sen.

Dagens brunch bestod av Konfiterade oxkinder med Gratin dauphinois, karameliserat äpple, roquefortcreme, croissant au jambon, endivesallad med valnötter och stekt ägg.

Ljuvligare brunch/lunch har jag inte ätit, allt var så vällagat och smakrikt, rosmarinkryddat kött som va så mört att det smalt i mun till det en lite syrligt söt rödvinssås. Gratin dauphinois va perfekt med en tydlig mustig smak av gruyéreosten. Den va toppad med ett sött karamelliserat äpple. Endivesalladen va fräsch och krispig och tillsammans med roquefortcremen och valnötterna så sjöng smaklökarna! 
Jag hade dömt ut croissanten med skinka, ost och ägg, för det kändes ganska svalt i sällskapet av de andra fantastiska komponenterna på tallriken men oj så fel jag hade! Skinkan var salt och osten va kraftfull och smakrik, tillsammans med den spröda croissanten och det lena ägget va även denna del en sensation!

Mums mums mums!!!



Oxkind är något jag inte smakat tidigare och det va fantastiskt! Säkert gjorde tillagningen sitt men det va så mört och fint! Mums! Helt klart något jag måste försöka hemma! Men hur konfiterar man oxkind? Nån som vet?


Lycka!


Som ett barn på julafton!

I morgon ska jag ta med Mamma och Mormor till Petite France för att äta brunch och inhandla lite mjöler och möjligtvis ett eller annat bakverk... Det ska bli väldigt trevligt! Hoppas vi får ett bord bara, verkar vara galet populärt... Jag är så förväntansfull! Som ett barn på julafton verkligen!!

Kul är också att läsa Sébasitens blogg och inse att många av mina gamla kollegor från Barista hänger där och har gästspelat vid kaffet.. Ett litet sting (eller ganska stort) av saknad dyker upp då jag läser om dem på bloggen, fina fina människor!!!



Bak..Humor!

Hittade detta gamla klipp om hur Sébasiten Boudet snittar sina bröd. Orginaltiteln var "Do you know why bakers make great lovers?



Kul!

brödet BRÖDET

Som ni säkert inte missat så va jag i brödhimmelen igår..  Titta så fint de packar bröden! Igen syns syns passion och kärlek.




Levain

Pain de seigle


Se så lulftigt det är.. mm..


Vilka bröd, vilken kärlek!

Brödhimmelen Petite France

Igår var jag i brödhimmelen och fick chansen att njuta av dess underbara verk..

Då jag flög till Bromma så passade jag på att ta mig till Kungsholmen för att äntligen få avnjuta några av de saker jag sucktat efter på Petite France´s Sébastien Boudets blogg och hemsida.

Det va fantastiskt att kliva in där, det första man möts av är deras välfyllda disk, även 2 timmar innan stängning! Då jag arbetat i branchen i 15 år så ser jag kärlek, intresse och passion när det finns.  Det va helt ljuvligt, baugetter i korgar, massa bakverk, croissanter, macaronger och andra ljuvliga skapelser, allt var små konstverk. Sen ett ostskåp, hyllor fyllda med massa härligheter. Sen placeringen av ugnen, så man ser den, kortare väg mellan ugn och kund kan ju inte finnas! Måste vara en upplevelser att handla där på mornarna då det säkert är fullt med bröd överallt! Ja, det var verkligen som att komma till himmelen för en stund.

Min mobilkamera gör inte stället rättvisa men ni kan ändå få en aning om vilket paradis det är..
Jag rekommenderar alla som svänger förbi Stockholm någon gång att ta turen förbi detta lilla smultronställe!















Tänk om jag hade vetat om detta ställe när jag faktiskt bodde i Stockholm, då hade jag nog trivts lite bättre än jag gjorde... Vilken livskvalitetsförhöjare!

Lyckos er som bor i Stockholm som har Frankrike runt hörnet!






Brödkärlek!

Alltså, nu vart det bra.. nu vart det mycket bra! mums!!!

I detta bröd hade jag rivet äpple, rostade skållade havregryn, honung, grahamsmjöl och vete = ny favorit!!!





Inte heller vart det kvaddat i botten som jag trodde.. men visst ser man att det fått lite mera fart i överkant.. men vad gör de när allt kommer omkring!!!


Smiter till Uppsala i morgon!

Gräddar bröd kl 23

Nu är klockan 22.55 och mitt bröd är halvvägs i ugnen... Det luktar ljuvligt och det är väl fantastiskt hur bakning kan göra en lycklig..

I kväll bakade jag på plåten, orkade inte värma upp stenen.. Gissar att det kommer straffa sig när jag bakar ett sådant stort bröd, det kommer vara fint i övre halvan och inte fått så mycket fart nedtill... visar sig..

En annan typ av chokladtårta

Håller på att experimenterar lite och prövar idag att baka en chokladtårta, den är utan mjöl och bakpulver, påminner om en chokladfondant till receptet. Men den ska stå och stelna en natt i kylen.. jag gissar att den blir som mjuk lite fluffigare chokladtryffel... Spännande!

Recept:
4
äggvitor
1 1 ägg
4 4 äggulor
2 1/2 2 1/2 dl strösocker
200 200 g mörk blockchoklad
200 200 g smör + smör till formen

Sätt ugnen på 200°.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Vispa ägget, äggulorna och sockret vitt och pösigt. Bryt blockchokladen i bitar och  smält över vattenbad. Rör chokladen slät och rör i smöret.
Häll chokladen i äggblandningen och blanda till en slät smet.

Vänd försiktigt ner äggvitorna i blandningen med sked. Häll smeten i en rund smörad form med ca 25 cm diameter. Grädda i ca 15 minuter. Låt kakan stå över natten i kylskåp före serveringen.



Äpple och havre

Jag satte en surdeg igår kväll i fall jag skulle va sugen på att baka bröd idag...
Idag kan jag inte låta bli då jag har en bubblande och livfull  vacker surdeg som inte vill något hellre än att bli bröd.. :)

Då jag är duktig på att köpa massa äpplen och inte alltid lika duktig på att äta upp dem så tog jag nu ett par äpplen som började bli skrynkliga, tillsammans med lite skållade havregryn så ska de nu få sätta smak på dagens bröd.

Åh, det är väl underbart att gå från skolan, det är massa snö, kallt och vackert. Se hur folk skyndar hem för att få komma in i värmen, det lyser stjärnor och ljustakar i alla fönster och nu när det är så mörkt så blir det påtagligt hur fantastiskt fint det är! Få komma hem, sätta på lite bra julmusik, och plocka fram assistenten.. Stå och se på hur mjöl, vatten, surdeg, äpple, havre, salt och lite honung  blandas till en smackande, blank magisk deg.

Sätta sig vid datorn och hoppas att det har dykt upp en ugn eller en drejskiva på blocket...


1 steg närmare min keramikverkstad!

Min fantastiska storebror låter mig ha en ugn i hans garage!! Tänk va, vilken snäll bror jag har! Så nu ska det börja letas ugn...

Behöver nog en liiiite större lägenhet också om jag skall kunna dreja. ni som har varit hemma hos mig här vet att det inte är det största boendet direkt.. dock är det 27 väl utnyttjade kvadratmeter :) men en drejskiva får jag inte plats med.. Men min dröm i natt var ju lovande, så nu håller vi tummarna på att det dyker upp en passande lägenhet!



:)



Ädelostsallad

Kanske inte låter som en höjdare, men det är min favoritsalllad sen länge, ibland kör den till kött eller kyckling men även som enbart sallad, som idag. En stor tallrik med en skiva av surdegsbrödet jag bakade igår.



Recept 1 lunch eller som tillbehör för 2

1 krispsalladshuvud (eller annan salllad, jag körde provencalska blandningen idag)
1 äpple, skivat tunnt, gärna ett syrligt.
1/2 honungsmelon, bitad i lagom stora tärningar.
2 passionsfrukter
1 bit gräddädelost eller egen favorit bland blåmögelostarna

dressing (viktigt att göra denna, blir inte alls samma sak med en annan)
1/2 dl grädde
1/2 äggula
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 knivspets dijonsenap
salt, peppar

Blanda dressingen, och ringla över salladen innan servering. MUMS!!!

Keramikverkstad

I natt drömde jag om att jag hade hyrt en lägenhet och ett varmgarage till det. När jag klev in i garaget så visade det sig vara en fantastisk lokal, med vitkalkade väggar, en gammal kakelugn, en stor öppen spis, gamla vackra fönster som släppte in det mest fantastiska ljuset. Jag såg framför mig denna lokal skulle bli min keramikverkstad, det va som gjort för det. Men en av grannarna kastade stenar genom glasrutan i dörren, det va tydligt att han inte gillade min ide. Men jag bestämde mig där att jag skulle kämpa. Jag skulle vinna denna kamp och precis då vaknade jag...

Funderar nu på denna dröm, försöker mitt undermedvetna säga att jag ska kämpa för en egen verkstad?

Men det är en tanke har gnagt ett tag nu, dryga ett år.Jag skulle vilja ha en egen drejskiva och ugn, jag lägger hellre pengarna det än på den hyra jag betalar varje termin för att få en kväll i veckan i keramikverkstan här i stan (vilket är dyrt)
Har funderat på var jag skulle kunna ha ugnen, som behöver ett rum som inte är brandfarligt, inte kallt och med relativt god ventilation. 
Någon som har en källarlokal till övers? eller nått garage/verkstad?

Igår låg det en lägenhet ute på bostaden som hade ett stort förråd med egen ingång precis bredvid ingången till lägenheten. Det va en tvåa på Tomtebo, den va perfekt, där hade jag kunnat ha ugnen i förrådet, förmodligen hade jag även fått plats med drejskivan och lite annat. Hade kunnat bli min lilla verkstad... Hade dock för kort kötid för att ens få en köplats. Suck!



Drömmer vidare...

Tetips

Jag är egentligen ingen förespråkare för påste, tycker om att brygga te  i tekanna med löste, men detta är så himla himla gott och jag vart så lycklig här om dagen när jag fann det på ICA, där jag jobbar.. Jag har alltså gått i ett år och inte sett det..:) Men hursomhelst vill jag rekommendera detta till er alla!

Four O´clock Green tea & Rooibos. Det är precis som det låter en blandning av grönt och rött te, en väldigt lyckad blandning skulle jag vilja säja, det är inte så beskt som grönt te kan bli men i kombinationen med det röda så får det en unik smak. Mumsigt värre!!!

Sen att det är fair trade gör ju ingenting!!

Har försökt blanda gröna och röda teer själv sen jag fick smaka detta te för länge sen men har aldrig lyckats få till det precis, så lyckan va stor nu när jag fann det på ICA!



Pröva!

Tillbaka..

efter ett litet uppehåll, ett ofrivilligt uppehåll... Det har varit lite mycket i skola och jobb och kom lite ur fas med allt..
Tänkte också att det kunde vara bra att göra ett uppehåll i bakning och fokusera på andra delar i vardagen, men vad hände då! Jo jag har varit i något slags kreativt vakuum, vart otålig, lättretlig och småsur...:)

Kreativt vakuum...

Jag behöver verkligen få skapa, pyssla, dreja, baka eller måla lite då å då för att få ladda ur energi och skapa ny. Att baka igen känns verkligen bra! Idag blev det favoriten men lite grövre än vanligt. Mm längtar tills det är klart!

Det härliga med att baka surdegsbröd nu för tiden är jag inte använder ett enda recept, inte ett enda mått och inte ens en klocka. Redskap jag använder är assistenten, en baksten och en termometer. Det handlar helt enkelt om att gå på känsla, lära känna hur degen skall vara för att bli bäst bröd, hur mycket ( inte hur länge) den ska jäsa för att ha rätt balans på jäskraft och syra, hur gräddningen skall gå till väga för att slutresultatet skall bli det höga luftiga, saftiga brödet med den hårda krispiga skorpan.. Mmmm.. Det som sker är att man verkligen skapar och inte följer recept och kör strukna mått. Det är som att måla på en blank duk istället för att färglägga i ett sådant där ritblock för barn!

Resultatet blir bättre om man lär sig förstå kemin, för olika mjölsorter/märken beter sig olika, vilket även surdegar gör. Ne mod och kärlek är de två viktigaste ingredienserna!

Nu sitter jag iaf otåligt och väntar på att brödet skall svalna av så jag kan få njuta lite... och i kväll känns det verkligen lite extra lyxigt då det va en evighet sen sist!

Titta så fint det blev!



RSS 2.0