Skola..

Nu har jag gått två dagar i skolan och jag måste faktiskt säga att jag tycker det är ROLIGT! Jag trivs! Älskar siffrorna, kluringarna, ekvationerna och AHA-upplevelserna.

Min klasskamrat Cicci och jag var så duktiga idag, vi satt och redan klockan 9 i morse och började studera inför dagens lektion kl 15. Vi hade förstått allt och lektionen blev en repetition, en bekräftelse på att man förstått rätt. Så skön känsla.. Åh sitter och klappar mig själv på axeln lite..  :D

Men nu iväg på Iksu för veckans andra spinningpass, lycka är ju att jag bor 3 minuter från IKSU!


Halv åtta hos mig i förrgår.



Ok! Så nu är den första middagen avklarad. Summan av kvällen är att den var fantastisk, rolig och underhållande. Ibland blir det bara så himla bra!!

Middagen startade med att jag började handla ost i torsdags i Uppsala på Torgkassen, ingen fransk afton utan fransk ost. Så in till TK innan bussfärden upp till Umeå där jag bland annat köpte charolais, gour noir, tomme de pedra d ai, gruyere och massa andra!

Vidare startade jag föreberedelserna på fredagen med chokladtryffeltillverkning och surdegsbak. Hade beställt en väldigt fransk klänning från ett franskt postorderföretag för 2 veckor sedan i plan på att ha den på mig denna kväll, men självklart är den sen.. typiskt franskt..:) Så for även ner på stan i ett snabbt franskt klädsök.. Köpte även 8 flaskor vin (för tänkt om det skulle ta slut)!!!





Lördagen var sen full med förberedelser, dukning, filea rådjur, skiva potatis, koka buljong på rådjurbenen, efterrätt och massa annat! Men jag prisar skaparna av Spotify! För jag hade det så mysigt och stämningsfullt i tonerna av Edit Piaf, Charles Trenet, Gilbert Becaud m.m. 


Maten jag serverade:

Började med en Salade au Chèvre Chad, en varm getostsallad på en krämig och örtig Pedra. Serverades med en dressing på bla. olivoljan Nice från O&CO samt deras vinäger på gröna äpplen.

Efter det följde Rådjursfile med Gratin Dauphinois och en sås med vinbär och karl johansvamp. Till det serverades även vitlöksslungade sockerärtor och små lökar kokta och reducerade i rödvinsvinäger från Banyuls.

Mellan varmrätten serverades en enklare grönsallad med säsongens frukt och lite lite Forme d'Ambert eftersom kvällens tema gick i ostens tecken.  Denna serverad med en krämig dijonsenapsdressing.

Osten som avnjöts efter maten var de som ovan nämndes.

Som dessert bjöd jag på en krämig Citrontarte

Och till kaffet så serverade jag Hallonmacarons och hallontryffel.

Recept kommer i ett senare inlägg.

Nedan följer bilder från kvällen.



Vi åt nästan konstant med en kort paus innan osten, totalt i ca 5 h. Lyckades nog försätta oss alla i behaglig paltkoma.  Vi glömde även att ta kort på alla rätter men några kom med...
Varmrätten


mellansalladen



Mina gäster:
Pelle tolkade Frankrike genom mustasch, basker och en underbar blombukett till värdinnan :)


Karin gick även hon för temat och tolkade frankrike som mimartist.

Även Janne körde på det randiga temat, han hade även en fantstisk guldig fransk skarf, men som av någon anledning inte fastnade på något kort..



Värdinnan, jag, tolkade Frankrike genom Julia Child, pärlhalsband, lockigt hår och förkläde.



Självklart var det även underhållning under kvällen och den bestod av en uppgift. "vara fransk"
Så jag hade köpt penslar, dukar och färg och alla fick måla en varsin tavla med ett valfritt franskt motiv, självfallet så serverades det även rött vin till detta.
















De fyra fantastiska konstverken på tork, skall snart upp på väggen i min hall!

Kvällen fortskred och den egentliga underhållningen för kvällen var Pelles mustach, den stal nästan showen den kvällen. Karin har en underbar video som hon snart skall lägga upp på Youtube. Skickar en länk så fort jag får den :) Vi skratta så vi grät, vek oss, kunde inte prata på säkert 10 minuter när det va som värst!

Pelle, du och din mustach har en stående inbjudan på mina middagar i fortsättningen!

Tack mina fina gäster! Ni gav mig en minnesvärd och fantastisk kväll, något att le tillbaka till under tunga tentaperioder!
Men nu är det även dax att för någon av er andra att planera in nästa middag!








♣ Halv åtta hos mig på lördag!

Sitter och planerar min middag och inser att jag snarare borde ha valt tema ost, om det är någon av mina kära medtävlande som inte tycker om ost så är det dags att bekänna det! Annars får ni en jobbig kväll..:)

Men det är mycket att planera! Ju mera jag planerar, ju mer avancerat blir det! Men det är en svår gräns.. Det måste vara gott och spännande men jag kan ju inte stå i köket hela kvällen, då är jag en dålig värd och det vore inte nå vidare kul...

hmm..

Ne! JAG ÄR SÅ GALET TAGGAD!!!


Ledtråd:



♣ Baksten i granit

Nu har jag varit till Bauhaus och inhandlat en baksten i granit, eller som de kallar den... marksten i granit.
Jag betalade 89 kr för den. Den går perfekt in i min ugn! Är så glad, vad jag har längtat efter en!!



Alternativet är bagaren & kocken som tar 599 kr, (729 kr ink frakt) för en baksten i granit. Jag kan förstå ett högre pris om vi pratar om täljsten eller keramisk sten men två plattor av samma sten men under olika namn..



Jag fick detta tips av att läsa på Pain de Martin, verkar helt galet att köpa det dyrare alternativet. I alla fall om man är som jag, en glad amatör..

Finns inte Bauhaus på din ort så kan man säkert hitta dessa stenar på andra byggvaruhus.


Less på Iphonekameran!

Ok, iphonen är fantastiskt, det tycker jag verkligen! Men vilka dassiga kort jag lägger upp på bloggen! Jag är så ledsen över att jag kvaddade min fina systemkamera i vintras! Nu känner ja verkligen att jag saknar den! Men prio ett är bil och om jag sen får någon krona över så blir det ett nytt kamerahus! Så ha tålamod mina kära vänner!!

Dessa bilder är tagna förra hösten.. lite annan kvalitet...







♣ Ut i blåbärsskogen!

Idag gav jag mig ut i blåbärsskogen för att fylla på frysen. Alla säger att det är så lite bär, torra och trista, men jag fick då uppleva något annat. Visst var det vissa torra platsen, men det fanns även hur mycket som helst på andra ställen.


Det blev ett antal liter!





♣ Pesto Genovese


Lycklig vart jag när jag skulle inventera pappas växthus och fann en buske (!) med basilika utanför." Åh pesto!!" var min första tanke, inte "oj, vad mycket basilika!" så självklart har jag skördat denna buske i pestosyfte!


Receptet är hittat på en italiensk blogg, översatt med "Google översätt".

En famn basilika, (ca 7-8 stora köpkrukor), jag fyllde 3 durkslag med plockade blad.
200 g pinjenötter
3-4 dl färskriven parmesanost
3-4 vitlöksklyftor
olivolja av bra kvalitet
några nypor salt

Grovhacka hälften av pinjenötterna, finhacka andra hälften, riv parmesanen. Plocka basilikabladen och hacka dem med en Mezzaluna och mortla den fin (alternativt kör i mixer), likadant med vitlöken.  Blanda allt, rör i önskad mängd olivolja, en riktig Pesto Genovese är lös, något mellan sås och smet.

Förvaras med fördel i en hög burk med lite extra olivolja på toppen.



Mums!

Favoritsätt att äta god pesto är på hembakat bröd med en god salami.


♣ Dagens galna experiment!


Då bröden jag bakade igår även tog slut igår så bestämde jag mig för att baka nya, så satte en surdeg igår kväll... Men i morse stötte jag på det lilla problemet att jag tydligen använt det sista vete specialmjölet igår! Jag befinner mig för tillfället i skogen långt från en affär så det fick bli en annan lösning på det hela, jag gör rågbröd eller dinkelbröd då! Det fanns ju flera påsar av dessa mjölsorter, dock stod de misstänksamt långt in i skafferiet så jag kastade en snabb blick på datumen... de gick ut i februari 2009 och juni 2009.
Man skall gärna använda så färskt mjöl som möjligt och detta kändes ju inte särskilt färskt men äventyraren vaknade i mig och jag bestämde mig för att lyckas med två bröd i alla fall!

Så tog 50/50 gammalt dinkel/ vanligt vete och körde igång. Vågade dock inte köra mina vanliga 20 minuter i assistenten i rädsla att mjölet inte skulle klara den behandlingen. Tillsatte även 3 gram jäst för att ge det lite större hopp om liv.

Jag måste ju säga att det gick hur bra som helst! Brödet vart nästan lika bra som gårdagens bröd... Nu är ju dinkel ganska proteinrikt, men då det var en ekologisk variant och ganska gammalt så borde en hel del kraft försvunnit men tydligen gick det ju fint! Så släng inte gammalt mjöl, baka fantastiskt surdegsbröd på det!! jag nästan skäms över att det vart så bra..:)





Recept på fantastiskt bröd utan fantastiskt mjöl..

Kvällen innan
1 dl surdegsgrund
2 dl vatten
1,5 dl vetemjöl

Morgon/förmiddag

5 dl ljummet vatten
Surdegen från igår
13 dl valfritt mjöl, ta gärna en del fullkorn/dinkel
3-5 g jäst
1 msk salt

Kör allt utom saltet i ca 8-10 minuter i assistenten, när glutentrådar är tydliga, tillsätt salt och kör i 1 minut till.

Låt stå i ca 2-4 h i en stor skål med ca 1/2 dl rapsolja, det ska ha dubblat sin storlek. Spän degen efter 1 h och sen en gång i halvtimman genom att vika degen tre gånger in mot mitten (hur ni gör är mindre viktigt, men ett tips är att tänka er att degen har tre hörn som ni viker in mot mitten)

Sedan gör som vanligt innan gräddning:
Tippa upp degen på en mjölbädd på bakbordet. Dela FÖRSIKTIGT degen i två delar. Dra försiktigt i delarna så de kan vikas till en limpa ( ca 20x30 cm, vik de långa ändarna in mot mitten och vänd på limpan så skarven är nedåt) Lägg limporna på ett varsitt halvt bakplåtspapper så det lätt går att skjuta in dem i ugnen bredvid varann.

Sätt in bröden på en upp och nervänd plåt  i en 275 grader varm ugn, men sänk direkt vid insättningen till 250 grader, lägg samtidigt in 4 isbitar i ugnen för att ge bröden ånga.  Efter 10 minuter, sänk till 200 grader och vädra ugnen några gånger genom att öppna luckan. Öppna några gånger till under gräddningen (detta gäller vanliga ugnar, vid varmluft behövs ej detta). Grädda ytterligare i 20 minuter. Total gräddningstid 30-40 minuter beroende på storlek på brödet.

Jag föredrar brödet hårdgräddat, det sitter så mycket smak i skorpan så jag vill ha mycket av den!




♣ Vaniljmacarons

Idag har jag bakat vaniljmacarons. Mot alla odds (regn ute, rötmånad och i vanlig ugn) så vart de ganska bra!



Recept:

2 äggvitor (3 äggvitor)
2 msk strösocker

180 g florsocker(200 g florsocker)
100 g mandel, skalad (110 gram)

Mixa mandel i matberedaren (jag vickar på matberedanden till och från)det skall bli nästan mjölfint, tillsätt florsocker och fortsätt mixa en stund till så det blandas.  Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng (ca 5 minuter).

Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - rör inte för mycket, bara så det blandas. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor ungefär. Toppa eventuellt hälften med lite extra mald mandel. Låt stå i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem, annars blir de inte blanka och får inte heller "foten".

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Provgrädda gärna, ugnar skiljer sig, i min ugn skall de stå i prick 16 minuter, inte 1 minut längre eller kortare.  Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i några dag, eller frysas.



♣ Kattungar 10 veckor



Jag är kär! Jag vill ta hem en, två eller helst tre!! till Umeå! De är så mysiga! Kloka Mercedes (deras mor) har redan lärt dem jaga och äta möss. Hon släpar fram 4-5 möss om dagen, låter dem leka med dem en stund och sen sitter hon och vaktar och ser till att de äter upp dem. Riktiga råttjägare!










♣ Jag tycker...

... att Tobias borde blogga! Jag hade denna fantastiska vän på besök i ett dygn och han gav mig hundra idéer och tips, inspiration och energi. Mycket smyger in i bloggen nu.. Till exempel så var det han som tipsade mig om River Cottage och Julie & Julia. Snart blir det nog även ett inlägg om pensionärsoliver.. OM! inte han börjar blogga själv snart! Han sitter på så mycket kunskap, det är nästan ELAKT! att han inte delar med sig till oss dödliga!

Tobias, min ostgu(i)d(e)! Börja blogga!!! 

:)

♣ Dagens brödbak!


Idag bakade jag ett Levainbröd för att inspirera min mor och far till att baka mera!  Det vart ett rent Levainbröd utan jäst. Gjorde en försurdeg igår kväll och sedan så fick det jäsa i 5,5 timma idag. Gräddade det i ca 40 minuter, det tog tid att komma upp i 96 grader.



Men bra blev det!, luftigt och segt med en rejäl skorpa! Nu klockan 22 är faktiskt båda limporna slut, så har satt nya degar till morgondagen :)




♣ Bondbönor, spritärtor och solrosor


Idag har Farfar och jag varit och handlat i tältet i Stavby, jag i jakt på hemodlade grönsaker och Farfar i jakt på blommor. Detta tält sätter en bonde upp varje sommar/höst vid vägkanten och han säljer grönsaker, blommor, jordgubbar och annan egenodlad frukt. Man får själv sköta sitt köp och lägga pengar i en kakburk som står inne i tältet.
Det är jättecharmigt och härligt att det fungerar! Vissa år har han även självplock på solrosor, och så var det i år! 6 kr st.












Mitt inköp slutade med bondbönor, spritärtor (vanliga gröna ärtor men färska i sina skidor) och solrosor!


♣ Semester...


Nu åker jag till Uppsala för en veckas ledighet. Eller ska väl plugga lite men det blir inga 05mornar..

Jag ska njuta av att vara ledig, plocka bär, frukt och svamp. Hoppas på mycket svamp, även fast jag har hört att det är lite i år. Tydligen har det varit väldigt torrt nere runt mina hemtrakter... Men jag ska nog hitta lite ändå!!

Hoppas jag har lite tur att jag hittar en bil också. Vore som smidigt om jag kunde köra upp lagom till att skolan och jobbet sätter igång.

Ne om jag skulle packa lite...


♣ River Cottage


Jag måste ännu en gång slå ett slag för den underbara programserien som gått på 1:an (eller SVT-play för mig) River Cottage eller Det Goda Livet som det kallas på svenska.  Igår visade de bla. hur man gjorde getost  och lagade ekorrgryta (du läste rätt). Så spännande och roligt! Han är så annorlunda och inspirerande. Jag kommer kanske inte att laga ekorrgryta, men själva grejen är den att han försöker ta vara på att som finns i naturen. Han följer årstiderna och lagar den mat årstiderna erbjuder. Efter man har tittat på avsnitten vill man bara ge sig ut i skogen och plocka allt möjligt konstigt!

Kolla på SVT-play innan det är försent!


♣ Halv 8 hos mig (a la maxiköket)!


Det hela började med att majoriteten av färsken gick på semester, precis lagom till att kunderna kom tillbaka.. Vi som var kvar slet och svettades, vi jobbade över, kortade ner raster och sprang under arbetstid för att avdelningen inte skulle eka tom. Hursomhelst så kände vi ett behov av någonting att förgylla vardagen med och eftersom Per (även ibland kallad Pelle) och jag (Jenny) alltid smågnabbas och mäter våra styrkor i mat så kom vi en eftermiddag på att det va ju just det vi skulle göra på riktigt och på ett trevligt sätt! Bjuda varandra på middag på våra "ess". Vidare utvecklades denna ide till ett "Halv8 hos mig koncept" och Janne och Karin hakade snabbt på.

För icke deltagande skall kunna följa middagarna så kommer jag att blogga om dessa, ta mycket foton, lägga upp recept och skriva utförligt om det som sker. Så för att ni skall kunna vara med från starten så kan ni nedanför läsa presentationen av deltagarna.



Nu har äntligen ”Halv 8 hos mig” kommit till Umeå och denna gång är det Maxikökets Ess som skall stå för middagarna!

DE 4 MEDVERKANDE ÄR

Pelle Salomonsson den oförutsägbara kocken med en stor portion humor. Har arbetat i resebranschen, har även familjeanknytning till Schweiz.  När Pelle är i maxiköket slår han på charmen och det är inte många kunder som inte handlar av det han bjuder på. Pelle vet hur man säljer.  Denne man är även en stor förespråkare för Västerbottenost! Blir spännande att se vad Pelle hittar på! Ett av Pelles trumfkort är att han är oslagen i Singstar, tydligen har denne man vunnit flera mästerskap, möjligheten finns att mickarna dammas av inför kvällen.

Vår andra medverkande är Janne Jokipii, det hörs på namnet att denne man kommer från grannlandet Finland. Janne är kollegan med det stora hjärtat som alltid tar hand om de sina, kunderna stannar alltid lite längre vid maxiköket när Janne lagar mat. Denna man har en stor förkärlek till korv och verkar ha ett fint vinlager hemma, ”vin på Jannes balkong” är ett vida känt begrepp.  Janne kan bli svårslagen som värd, det verkar vara ett mycket starkt kort han sitter på!

Den första kvinnan och vår tredje medverkande är den klyftiga Karin Stennek. Hon har arbetat som kock på engelska pubbar och är en stolt ägare av ett antal tomatknivar. Karin är kvinnan med stort K, ordvitsar och skämt är aldrig långt borta.  Hon är effektiviteten själv och med ett stort intresse höjer hon recepten i maxiköket till toppnivån. Skall Karin överraska gruppen med något typiskt engelskt eller har hon något annat spännande i skjortärmen!

Den sista medverkande är den något oordnade kvinnan, Jenny Andersson. Hon har en passion för delikatesser och framförallt ost. Om Jenny hade möjlighet så skulle hon leva på ost. Frankrike är det land som ligger Jenny närmast om hjärtat och det är inte helt otänkbart att kvällen hemma hos henne går i blå-röd-vita färger. När Jenny gästspelar i Maxiköket har hon svårt att följa recepten och tar gärna lite extra av det goda.  Recept är mera ett riktmått än en lista att följa för henne och man vet aldrig hur middagarna blir. Spännande!



Startskottet går lördagen den 28:e hos mig under temat Frankrike.

Det kommer bli drama, svett, tårar, kärlek, vin, recept, livsnjutning, fantastisk mat och framför allt så kommer det bli skratt och glädje! Vi ser alla fram emot detta, det är så spännande!

Följ bloggen!

♣ En bil...


Nu blir jag alltså kvar i Umeå tillsvidare. Inget Uppsala, ingen ost. Tråkigt men sådant är livet. Men det gör inte så mycket för att det är ju faktiskt en väldigt trevlig tillvaro jag har här uppe i Umeå. Det enda riktiga problemet nu är en bil.. I need a car!

Så vad gör man? Hur mycket pengar ska man lägga ut. Man tycker ju att en liten bil vore smidigt men då jag flyttar något oftare än en medelsvensson och chansen att jag ändrar mig är relativt låg, så vore det smartare att skaffa en större modell, eller större än en liten iaf. Kanske en kombi... Eller kanske bara en med dragkrok.. Så min stackars familj slipper agera flyttfirma 3 gånger om året.

De som kommer söderifrån råder mig att köpa en bil i Norrland då de är fria från rost, de här i norr råder mig att köpa en bil i söder då de är billigare.. Om man ska dra gränsen någonstans mittemellan, var landar jag då, i Gävle?  Rent statistiskt så skulle alltså bilarna där i trakterna vara bäst och billigast? hmm....

Ne mina krav är inte höga, egentligen vill jag bara hitta en bil som inte går sönder hela tiden, eller är väldigt billig att laga....

Behöver den snart dessutom...

♣ Julie &Julia


Vart tipsad om denna film så nu har jag köpt den, väntar den på posten om några dagar. Kunde ha hyrt men vissa filmer vill man faktiskt ha, jag tror detta är en sådan film så jag köpte den.

Filmen, som bygger på verkliga personer, är egentligen två historier. Dels får man följa den, i USA, kända tv-kocken Julia Child (Meryl Streep) under efterkrigstiden i Paris, den tid då hennes matintresse utvecklades till en karriär och ledde till utgivandet av kokboken "Mastering the Art of French Cooking" som sägs ha ändrat amerikanernas sätt att laga mat på. I den andra delen av filmen får vi följa Julie Powell (Amy Adams) under tidigt 2000-tal. För att koppla bort tankarna från det tuffa jobbet lagar hon härliga maträtter på kvällarna. Egentligen vill hon bli författare, men eftersom hon inte kan avsluta sin novell bestämmer hon sig för att blogga istället. Och vilket ämne passar henne bättre än att laga alla Julia Childs dryga 500 recept ur kokboken under 365 dagar.



♣ Le Cordon Bleu

Tänk va, att få utbilda sig till konditor i Paris.. Le Cordon bleu vore nått de! Varför kom jag inte på det när jag var 20, vild och galen, borde ha jobbat häcken av mig ett par år, sparat lite pengar för något sådant.. men men... Vinner jag på triss en dag och får 400 000 över så ska jag absolut försökt ta mig in där!

Det kliar i mina fingrar och jag känner ett stygn av sorg och längtan i hjärtat.. Det finns så mycket att lära sig och upptäcka! Hur ska man hinna med allt?

Det läskiga är att det mesta som jag längtar efter befinner sig i Frankrike, kanske ser jag dessa saker eftersom jag nu rest några gånger till just detta land, men vad händer om jag reser till Italien, Japan och resten av Världen och ser vad som finns där? Kommer jag knäckas av allt jag vill se och uppleva då?  Haha.. vågar nog inte testa!

Steg 1 i att uppleva Frankrike under turistnivån är att lyckas läsa franska! Så språkstudier blir prioprio! Förhoppningsvis lyckas jag ta mig till Frankrike nästa sommar (läs jag ska åka till Frankrike nästa sommar)!




♣ Pierre Hermé gör macarons

Pierre Hermé, den franske konditorn som gjorde dessa kakor så populära. Han sägs vara den bästa av de bästa. Skall man köpa macarones så skall man gå till hans konditori vilket bär hans namn och ligger vid.71, rue Bonaparte. Pelle, klicka på länken! Du måste dit! Och du måste köpa några med dig hem till mig!!!
Observera att han har köpt olivoljan på Oliver&Co..:)


♣ Bondens marknad

Nu är det bondens egen marknad i Umeå, 7 lördagar i rad kan man köpa hemodlade grönsaker, ostar, bröd m.m.
Det är väldigt populärt, folk står i kö tidigt på morgonen för att handla.

Jag älskar detta koncept, det är precis som i Frankrike där bönderna står och säljer vad de själva har odlat. Det är skördat dagen innan eller samma dag.
Tänk, det är nästan exotiskt att se jordiga morötter, lök och potatis i stora trälådor. Det är i princip budgivning på de sista bröden. Klockan 14 är det nästan rensat i stånden.

Det är nästan så man skulle ställa sig och baka surdegsbröd och sälja någon lördag, undrar vad man skulle kunna tjäna.. Jag menar, de tar nästan 30-40 kr/bröd, baka 100 st och man har 3-4000 (-1000 kr i produktionskostnad)



Mera matmarknader! I love it!



♣ Ute i Hallonskogen!


Utrustad med stövlar, 2 hinkar och en vattenflaska tog jag i morse cykeln i jakt efter hallon. Då detta inte är min hemmaplan så hade jag absolut ingen aning om vart jag skulle leta. Men efter 1 timmes cyklande runt Nydalasjön och Tomtebo så hittade jag en liten gammal bortglömd väg, in på den och efter lite letande så fann jag hallonen! Vissa var stora som björnbär, buskarna va fulla. Ljuvliga hallon!








Nu ett antal liter senare så funderar jag på om det ska få bli sylt eller saft eller kanske macarons!


♣ Kan vi låtsas som att rötmånaden är över nu?


Satt och bläddrade bland mina 819 bilder i mobilen och hittade senaste omgången med macarones som jag gjorde, vart så himla sugen på att baka dem igen!!!






Hittade även macaroner som jag inhandlade i Frankrike..



Ne nu tänker jag baka dessa i helgen!!!


♣ Firar att det är fredag med lite brödbak!

Jag började jobba klockan 8,30 i morse så klev upp klockan 7 för att ta hand om levaindegen jag började med i måndags.  Idag är det dax för degen att bli bröd och efter 4 dagars brödkärlek så väckte jag säkert mina grannar med 20 minuters full hastighet på assistenten i morse.
Eftersom jag jobbade 7 h så tänkte jag att jag ställer ut deglådan på balkongen, det har ju varit typ 10-15 grader de senaste dagarna, perfekt tänkte jag!

Men hoppsan, idag var det 26 grader i Umeå.. Min deg var färdigjäst, smått överjäst, men det är det finurliga med surdeg att man kan arbeta ner den så kommer den igen! Så nu har jag gjort tre brödvarianter på en deg.
En skall jag grädda av i en form, en som vanlig limpa och en i baguetter.

Jag vet inte vad det är med mig och baguetter, det blir aldrigt riktigt så som jag vill ha det.. så nu försöker vi igen! Jag ska besegra baguetterna!!

Först ut limpan!




Sen formbrödet



Sist ut baguetterna


Kan ju säga nu i efterhand att det va synd att det vart så varmt idag, det vart verkligen surdegsbröd av dem! Smakar lika syrligt som ett bra finskt rågbröd. Är lite förvånad över att det ändå jäste upp sig så bra, trodde inte de skulle orka upp riktigt.

För det är ju en balans man måste hitta, först kommer jäseffekten och sen syran. Man vill ju ha båda, nu landade jag mera åt det sura hållet, men nöjd ändå!

Attans att det ska va så fint väder när det nu är min lediga helg! Då kan jag ju inte vara inne och experimentera med ugnen, kanske blir till att plocka ett eller annat hallon!


♣ Bibliotek, något underskattat och bortglömt!


Jag är ganska fattig just nu då jag spenderade sommarpengarna i Frankrike redan i juni. Och eftersom jag var borta i juni så var lönen i juli ganska liten... Så nu kan jag inte gå å spontanhandla massa saker. Hur som helst så har jag i flera veckor suktat efter några bra böcker att läsa och igår kom jag på det, biblioteket! Tänk att det finns jättestora lokaler mitt i stan där man kan få låna böcker, filmer, ljudböcker m.m. helt gratis! Varför tänker man inte på det? Varför lånar man inte mera där?

Det bästa är ju lukten av gamla böcker!  Mmm, damm, gammalt papper, ibland kan man även höra på boken att det va länge sen nån läste den, den ger med sig i ryggen, men lite motvilligt, knakar lite. Fantastiskt mysigt!
Tänk att jag kan få läsa 1000-tals böcker helt gratis.. Hur kan detta fortfarande vara möjligt i ett land där det kostar att gå på toaletten?





♣ Jennys snabba surdegsbröd


Endast 6-7 h jäsning



Steg 1 -Vetesurdeg
1,5 dl Vetesurdegsgrund
2 dl vete special
1,25 dl ljummet vatten

Låt stå i ugnen i 30-40 grader i 2-3 timmar den skall vara bubblig, gungig och fluffig.

Steg 2
vetesurdegen
7,5 dl vete special
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
5 g jäst

Blanda mjöl, surdeg, vatten och jäst i en assistent eller liknande maskin. Kör på låg hastighet i ca 5 minuter, öka sedan och kör i 10 minuter till. Så kallade glutentrådar skall bildas, degen skall bli blank, elastisk och man kan höra på degen hur den ändrar karaktär, den blir seg och vacker! Sist av allt häller man ner saltet och kör i 2 minuter till.



Häll ca 1/2 dl matolja i en plastbytta och flytta över degen till den. täck byttan med plast eller om den har ett lock, sätt på det! Låt jäsa i 3-4 h h. Var 30:e minut viker man degen tre gånger. Jag brukar tänka att degen är trekantig och drar försiktigt i hörnen och viker in över mitten. Detta är även anledningen till att man låter degen jäsa i en plastlåda med olja då det blir lätt att göra detta moment! Värm i god tid upp ugnen till 275 grader, ställ även in en plåt upp och ner mitt i ugnen för att grädda bröden på.

Stjälp upp degen på ett extremt mjölat bakbord. Det krävs mycket mjöl för att hantera den lösa degmassan. Mjölet skall vara mellan händer/bord och degen, ej arbetas in i degen! Degen skall inte arbetas alls, då försvinner luftbubblorna. Dela degen i två delar. Dra mycket försiktigt ut delarna tills de är ca 2x3 dm långa. Vik sedan in långsidorna så att en limpa bildas.

Jag använder bakplåtspapper som jag delat på längden för att passa limpornas storlek. För  över limporna på dem och använder en skärbräda för att hjälpa limporna in i ugnen på den varma plåten (äger ingen brödspade).

Eftersom jag gillar en hård skorpa på brödet och inte äger en ugn med inbyggd ånga så lägger jag in ett par isbitar i en ugnssäker liten form i ugnen som får hjälpa brödets skorpa. Brödet skall gräddas i totalt ca 30 minuter,
Sänk direkt temperaturen till 250 grader efter insättning av brödet. Efter 15 minuter vädra ur ugnen genom att öppna luckan några gånger.  Sänk temperaturen till 200 grader och öppna luckan en gång var 5 minut tills brödet är klart.  Är man osäker om brödet är klart kan man använda stektermometern. 96 grader skall det vara.

Lycka till!



♣ Dagens surdegsbröd


experimentet...

Det luktar ljuvligt i min lilla lägenhet och det är inte utan att jag är lite stolt! Klockan var 11 när jag kom på att jag ville baka bröd idag. Med surdeg måste man ha god framförhållning men med ett litet experiment så lyckades jag ändå grädda av två bröd vid 18-tiden.  Det jag bakade av idag var vetesurdegen med den rena grunden. Den med råg skall få jobba i 2-3 dagar tänkte jag, ett riktigt levainbröd blir det då. Detta är med de måtten ett fusklevain som bara har jäst i 7 timmar. :) Men huua va gott det blev!






Fluffigt, vackert, segt och saftigt med en rejäl skorpa..

Jag anser att bröd är ren terapi!
Har haft mycket att bearbeta de senaste dagarna, har gjort en drastisk förändring i mitt liv, mina tidigare satta mål och visioner byttes ut mot nya, jag flyttar tillbaka till Uppsala för att satsa på en passion istället för utbildning de närmaste åren. Har knappt kunnat sova de senaste nätterna för att jag har oroat mig för hur de ska bli. Har frågat mig om jag tar ett riktigt beslut osv.  Idag har jag bakat både scones och dessa surdegsbröd och det är som ett lugn la sig i mig. Kommer att sova gott i natt!


♣ Surdegsbröd i full fart...

Ok, surdegar har ingen fart, väldigt låg i alla fall men då jag i förmiddags kom på att jag absolut ville baka av ett par bröd idag och även måste mata mina degar så har jag gjort ett litet experiment. Istället för att kasta bort massa surdeg ( man sparar bara 1/2 dl när man ska mata sin surdeg) så satte jag två brödgrunder på resterna efter matningen och har satt in dem i ugnen på ca 30-40 grader i hopp om att skynda på dem lite. 

De har vaknat upp bra efter 1 timma och jag tror att jag faktiskt kommer kunna sätta två degar om några timmar. Spännande!

Men får nog fuska lite idag och tillsätta några gram jäst för annars lär jag få vänta till sent i natt innan jag bakar av det.


Den blåa skålen är på vetesurdegsgrund med äpple, gör en surdeg med råg och vete.
Planen är ett grövre och surare bröd. 1 h i ugnen och den har rest sig bra, men långt kvar!
Metallskålen innehåller en ren vetesurdegsgrund med endast vetespec.
Planen för vetesurdegen är ett riktigt fluffigt och bulligt bröd.


♣ Klassiska engelska scones


Jag vart här om dagen tipsad om en programserie som heter "det goda livet", vilken kan ses på SVTplay. Det handlar om en man som driver en egen gård på den engelska landsbygden där han producerar sin egen mat. Det är mycket intressant och inspirerande att se på. I ett avsnitt bakade de bl.a klassiska scones och i morse när jag vaknade så visste jag direkt att det var precis vad jag ville ha till frukost. De skiljer sig lite från den svenska varianten och precis som i avsnittet valde jag att baka med lite socker i.
Skillnaden mellan att baka scones och vanligt bröd är att det bakas med bakpulver och skall precis till motsatts från jäsbröd knådas och bearbetas så LITE som möjligt. Inga glutentrådar här inte...



7.5 dl vetemjöl
0.5 0.5 tsk salt
1.5 1.5 tsk bakpulver
0.5 0.5 dl råsocker
125 125 g kallt smör
1 1 st ägg +1 till pensling
2 2 dl mjölk (gärna fet)

Gör så här

Sätt ugnen på 205 grader.

Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk. Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.

Platta ut degen, cirka 3 centimeter tjock på mjölat bakbord och stansa ut runda kakor med mått eller som jag gjorde ett glas. Knåda ihop resterna och stansa ut nya kakor, fortsätt till degen är slut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg.

Grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.

Servera med grädde, sylt och te!



♣ Man måste fånga livets möjligheter!


.. är den mening som går på repeat i mitt huvud när jag med skräckblandad förtjusning måste påminna mig själv om att jag har tackat ja till ett jobb nere i Uppsala i ostdisken på Torgkassen. Jag ska i morgon säga ifrån extraarbetet på Maxi Umeå, jag skall INTE studera till civilekonom just nu.
Jag skall satsa helhjärtat på något som jag faktiskt brinner för, maten, delikatesserna och främst ost! Jag kastar mig ut från den trygga tillvaron i Umeå för att satsa på att tävla i SM i ost om några år. Fina Torgkassen öppnar armarna för mig, tredje gången gillt! ♥

Det tunga med att lämna Umeå är alla fantastiska vänner jag har här! Bror och Elin, Maria och de fina människorna på Ica Maxi som tog mig till sina hjärtan på några minuter! Jag kommer gråta många tårar när jag far..

Beslutet är omtumlande och stort, jag kan nästan se framför mig hur Pappa skakar på huvudet åt mina upptåg, hur han är orolig över att jag inte slutför utbildningen. Jag förstår och håller med honom, känner samma oro men jag har filosofin att jag hittills aldrig varit riktigt nöjd eftersom jag aldrig gjort det jag verkligen vill, utan det jag för stunden har inbillat mig att jag vart intresserad av. Så nu i detta steg i mitt liv hoppas jag att jag gör ett verkligt och rätt val. Det känns så, att jag äntligen satsar på något jag brinner för.  På något sätt känns detta beslut större och mer avgörande än alla andra beslut jag gjort.. konstigt! Kanske ett tecken på något bra?
Men kloka mamma har försökt få mig på denna bana i många år, tänk att mödrar alltid ska ha rätt?!?
Visst är det frustrerande:)

Så alla nära och kära i Umeå:
Jag kommer sakna er mycket! Så fort jag ordnat ett riktigt boende så står mina dörrar alltid öppna för er! ♥
Kommer även upp och hälsar på ofta! Jag ska ju bli faster snart!

Livet är konstigt ibland... men jag tror att det är viktigt att man vågar styra sitt eget liv och fånga möjligheterna.

Det är som Paulo Coelho skriver; att lyckan är ibland en sällsynt gåva men oftast en erövring. Dagens magiska ögonblick hjälper oss att förändras, får oss att söka oss mot våra drömmar.

Även:
det enda sättet att fatta rätt beslut är att ta reda på vilket beslut som är fel.




♣ Tobias den sanne entreprenöreren


Jag säger bara OJojojojoj..

Nu har jag haft besök av en av mina favoritmänniskor! Tobias, min goda vän och läromästare måste man nästan kunna säga! Det är Tobias som har fått i mig på ostens vägar, han har lyckats väcka ett sådant intresse att jag får gåshud när jag är nere i Uppsala och besöker ostdisken på Ica Torgkassen!

Han är en inspirerande människa som ger andra energi. Det jag blir imponerad av och respekterar är att han har vågat satsa helhjärtat på en nisch och han fortsätter att fördjupa sig och utvecklas! Sedan följer han verkligen sin valda väg även fast han får andra möjligheter, starkt och beslutsamt skapar han sin väg och därmed sin egen lycka!
Det är precis det jag har gått och funderat på senaste tiden, minns från entreprenörskapskursen hur de talade så starkt om att det är just så man ska göra. Bestämma sig för en sak och köra järnet! Inte nosa runt och aldrig komma till skott, utan våga ta tag i det man vill göra och göra det helhjärtat!

Ost är ju en av mina relativt nyfunna passioner i livet som jag skulle kunna satsa helhjärtat på och när jag möter en människa som lever ett liv liknande min hemliga dröm så blir jag nästan ottålig, beslutsam och förbannad (på mig själv) för att jag har gömt mig i Norrland och pluggar till något som jag inte är 100 % säker på att jag vill arbeta med. Jag vet att utbildningen är nyttig och kommer ge mig kött på benen men behöver jag 4års master?

Varför sysslar inte jag med mat, delikatesser, bakning, ost och choklad som ligger mig varmast om hjärtat?!?  Varför tar jag studielån och studerar till civilekonom? Kommer jag bli lycklig över att ha en tjusig utbildning inom ett område där det knappt finns jobb, kommer jag någonsin bli lycklig om jag inte följer mina riktiga drömmar?

Ett dygn i Tobias sällskap pickar hål på alla låtsasdrömmar och visioner jag har med mina studier. Jag vill inte vara här och plugga, jag vill arbeta med livets goda och mina passioner

Min kära mor har även vid ett antal tillfällen frågat varför jag inte arbetar med mat som ligger mig varmast om hjärtat och jag har inget bra svar, utom att jag tror att det är svårt att tjäna bra pengar.. Men jag har ju mål och visioner, jag har alltid lyckats med det jag tar mig för, jag gör saker helhjärtat och ger aldrig upp. Varför tror jag inte att jag skulle kunna lyckas inom mina drömmars nisch..?!? Blir ju smått förbannad på mig själv :)

I'm a fighter!

Måste ta mig en funderare här!

Tack Tobias för några fina dagar! Du är så inspirerande!







♣ Ost & Skinkpaj till middag



Idag blir det en Ost & Skinkpaj till middag! Alldagligt och kanske lite småtråkigt vanligtvis.. MEN! jag var igår och handlade på Ica Mariehem (där jag även arbetade en mycket kort period), något som jag fått upp ögonen för där var att de för det första säljer sjuka mängde vindelrökt skinka, hela Umeå vallfärdar till Mariehem för att köpa skinkan. Och det andra är att de säljer sitt skivspill för 60 kr/kg. Det bästa är att de är så väldigt generösa i vad de kallar "kanter", själv tycker jag att typ halva skinkan är kvar.. Det finns alltså nästan alltid fina skivkanter att köpa.

Jag köpte alltså några paket, ett paket med serano/rostbiff och ett med vindelrökt skinka, underbar mat för struntsummor! Varför köpa euroshoppers vattniga trista skinka för 99 kr/kilo när jag kan köpa lokal, kraftigt rökt helmuskelskinka för 60 kr/kilot?!?!?! och seranon kostar vanligtvis 400 kr/kilo..

Min paj blir 20 gångeer godare bara därför, och väldigt billig. En paj ger också minst 4-6 matlådor!


♣ Pâte brisée

Fransk klassisk pajdeg


Min kära vän och "svägerska" Elin gör alltid ett pajskal på ägg därför hon tycker det är godare då de är tunnare och hårdare, det blir inte degigt och smuligt utan håller ihop bättre. Jag håller helt med henne men har av gammal vana alltid gjort den "vanliga" varianten utan ägg men nu när jag nu skulle googla efter recept så finner jag att det är just fransmännen som gärna använder ägg i sina pajskal, jag visste att de använde det till dessertpajer men inte till matpajer, så Elin, utan att du varit medveten om det så gör du klassiska Pâte brisée!

Recept för en 25 cm form med normallåga kanter.

3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 äggula
2 msk vatten

Blanda mjöl och salt på ett bakbord. Gör en ring av mjölet och tillsätt kallt smör i små bitar. Knåda ihop med fingrarna.
Gör en grop i mitten av mjölsmöret och tillsätt äggula och lite vatten. Använd fingertopparna och blanda ut ägg och vatten med mjölet lite i taget. Knåda ihop till en boll och bearbeta degen till en jämn deg.
Lägg degen, inlindad i plastfilm eller i en plastpåse, i kylskåpet i minst 30 minuter, helst i 2 timmar eller över natt.
Smörj en pajform med matfett. Kavla ut en tunn deg (<3mm) och lägg i pajformen. Skär bort kanterna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.
Förgrädda helst pajdegen 10-15 minuter i ugn på 200°C, vilket ger fastare pajskal.


♣ Fransk maräng med mörk choklad


Nu är det ju söndag och det är städat, tvättat och diskat. Jag har satt nya surdegar då jag faktiskt använde upp allt när jag va i bagarstugan senast. jag har gjort flera matlådor och tycker jag varit allmänt duktig. En hektisk och lång arbetsvecka väntar så vill verkligen passa på å njuta lite nu på eftermiddagen, och vad passar bättre än lite hemgjorda maränger! ( Jag vet att jag är insnöad på maränger!!)

Det är samma som jag gjorde i vedugnen senast...



12 stycken
Ingredienser:
50 g mörk choklad
3 äggvitor (1 dl)
2 dl strösocker
Smält chokladen
Häll äggvitor och socker i en skål, gärna av metall. Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa, helst med elvisp, 5-10 min. Ta skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock.
Häll i chokladen och rör om med något enstaka tag så att smeten blir vackert strimmig, inte ljusbrun.



Lägg smeten i stora klickar på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen, 125°C, tills kakorna släpper papperet, ca 1 timme.

mums!

♣ Makeover..




före                                             efter

Tittade runt lite på frisyrer då jag är less på mitt gulaktiga sommarhår, så hittade denna sida där man kan göra sig egen makeover och se vilka produkter som används.. Lite lagom underhållning en söndag med trasig tv!

bör nog börja sminka mig lite.. Ser helt plötsligt väldigt blek å tråkig ut...


RSS 2.0