Solroshonung på Graham

Ett bröd bakat på rågsurdeg, grahamsmjöl, honung och mycket solrosfrö. Detta är en variant på det jag publicerat tidigare fast då även med valnötter. Detta vart så himla gott, grovt men ändå luftigt och härligt. Av de tre bröden jag bjöd på i kväll (Klassisk Levain, detta och Havre/äpple) så var det eniga 12 personer som de gillade detta allra mest. Jag bakade ett enda långt bröd som jag fick grädda på sniskan i ugnen, det vart 60 cm långt, 10 cm högt och ca 12-15cm brett.. Gigantbröd!




Kvällen innan:
2 dl Rågsurdegsgrund
2 dl vete spec
1 dl graham
3 dl vatten
Blanda och låt stå i rumstemperatur

Dagen efter:
Surdegen
5 dl ljummet vatten
4 dl graham
5 dl vete spec (gå på känsla här, en smidig deg,inte för tjock och inte för lös)
Kör i assistenten i 15-20 minuter tills den smackar härligt och är blank och smidig.

Tillsätt
1 msk salt
2 msk honung
2 dl solrosfrön
Kör vidare i 1-2 minuter tills det är blandat.


Låt jäsa till dubbel storlek i tät bunke. Vik degen var 30:e minut. Efter ca 4 h så bör brödet ha nått dubbel storlek, det kan skilja sig, så håll koll! Jag gjorde ett enda långt bröd men form är frivillig, men 30 minuter innan gräddning så skälper du upp brödet på mjölad/solrosfröad bänk och drar ut degen lite och viker in den igen, va försiktig, målet är att dra ut bubblarna en sista gång och spänna degen, absolut ingen knådning, ingen tryckning, inget tvång, baka med kärlek! Sedan kan degen få jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Gräddningen
Baksten eller plåt upp och ner. Som förvärms ca 1-1,5 timme innan gräddning, självklart går det fortare med plåt. Stenen skall va riktigt varm! 275 grader.
En oöm plåt som sätts under gräddningsplåten/stenen för att vara "ångare"
Kör i brödet med hjälp av en skärbräda eller något annat smidigt (jag använder en stor tallrik ibland).
Lägg direkt in några isbitar på den oömma plåten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 250 grader.
Efter 10 minuter så lufta ur ugnen genom att öppna luckan några gånger. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 20 mintuer med vädring av ugnen var 5:e minut. Detta för att få den härliga krispiga skorpan.
Gräddningstiden kan variera beroende på storleken på brödet och om du har en baksten. Det skall nå 96 grader.



Havre/äpple

Då det är säsong för äpplen och jag har gett mig attans på att inte äta så mycket sött och ändå vill använda äpplen som smakförhöjare på något vis så då tänkte jag att det får bli ett surdegsbröd med havre. Havre och äpple är ju alltid goda tillsammans så det är alltså ett av dagens bröd.



Recept:

Kvällen innan

1 dl rågsurdeg
1,5 dl ljummet vatten
1,5 dl vete special

Morgonen efter


Skållning:
2 dl havregryn (jag rostade de snabbt i stekpannan, inbillar mig att det borde bli godare)
2 dl kokande vatten
låt stå i 1 h

Blanda
Surdeg
3 dl vatten
5 dl vete special ( cirka..)
kör i assistenten i 10 minuter

Tillsätt
de skållade havregrynen
2 rivna äpplen
1 msk salt
1 msk honung
kör i assistenten i 1-2 minuter tills det blandats ordentligt.

Låt jäsa till dubbel storlek i tät bunke. Vik degen var 30:e minut. Efter ca 4 h så bör brödet ha nått dubbel storlek, det kan skilja sig, så håll koll! Jag gjorde ett stort runt bröd, men form är frivillig, men 30 minuter innan gräddning så stjälper du upp brödet på mjölad/havregrynad bänk och drar ut degen lite och viker in den igen. Sedan kan degen få jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Gräddningen
Baksten eller plåt upp och ner. Som förvärms ca 1 timma innan gräddning, självklart går det fortare med plåt. Stenen skall va riktigt varm! 275 grader.
En oöm plåt som sätts under gräddningsplåten/stenen för att vara "ångare"
Kör i brödet med hjälp av en skärbräda eller något annat smidigt (jag använder en stor tallrik ibland).
Lägg direkt in några isbitar på den oömma plåten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 250 grader.
Efter 10 minuter så lufta ur ugnen genom att öppna luckan några gånger. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 20 mintuer med vädring av ugnen var 5:e minut. Detta för att få den härliga krispiga skorpan.
Gräddningstiden kan variera beroende på storleken på brödet och om du har en baksten. Det skall nå 96 grader.



Ett tillägg nu när jag lägger in bilden är att detta bröd verkligen lyckas hålla sig saftigt, undrar om det rivna äpplet gör att det håller sig mjukare längre. Ska spara en bit av alla bröd och se vilken som klarar sig bäst (jag tippar på detta).












Nu är det helg!

Helg helg helg!!!
Är inte det fantastiskt! Dock glömde jag mobilen i kväll i verkstan och det stör mig lite eftersom jag då måste upp tidigt och försöka komma åt den.

Tentan är avklarad, måste säga att det gick bra, självklart pga av storbaket som vart innan. Lägger upp bilder när jag har mobilen igen..

Har också blivit med bil, vilket känns väldigt skönt, nu slipper jag cykla tidiga mornar och sena kvällar, slipper cykla genom Ålidhem om de mörka kvällarna, slipper regn, kyla, snö, frusna lås och växlar. Kan åka och hälsa på vänner och familj utan 3 timmars planering. Så mycket tid jag kommer vinna också! Det känns bra! Så nu kära långväga vänner, nu kommer jag på kaffe!!!

Och kära vänner, eftersom jag har ledig helg och råkat baka en massa bröd ( va tvungen att baka reservbröd om det skulle skita sig med några av de tilltänkta.. men alla vart lyckade..)  så kom och fika i helgen! Ni behöver inte ringa.. bara kom när ni har vägarna förbi! :)




Kastar in en bild på dagens brödbak också..





Fina ting!

Behöver lite inspiration till höstens verkstadskvällar..  Nedanför lär lite inspiration jag tidigare hittat..













Ledig helg stundar..

En lång lång härlig ledig helg väntar, 3 dagar och placerad mellan två kurser, den bästa kombination! Det bästa är också att jag inte har någonting inplanerat. Skall bara ha det lugnt och skönt!  Blir nog garanterat någon brödbak, en bok och lite vin, Åhh vad jag längtar till helgen!!!








Mitt botemedel mot tentaångest!

Det är väl allmänt känt att det aldrig bakas och lagas så mycket mat i korridorerna som veckan innan tentamen! Och så gäller även i mitt kök. Men denna gång faktiskt utan ångesten. Än en gång hyllar jag den lärare vi har haft som fått denna kurs att bli en barnlek. Så jag känner idag att jag snarare kan ta det lugnt och baka och laga mat. Men i övrigt hör jag till majoriteten...
Men det intressanta är ju att ångesten bearbetas med bakning/matlagning.  Jag tror det skulle kunna vara en intressant studie, är bakning en bra terapi? Vad har det för lugnande effekt? Är det bra för själen att få göra något med händerna, knåda en deg, se den jäsa, baka ut den, känna en god doft och se ett resultat av ett arbete. Få lön för mödan genom att få äta av det goda... Det är ju faktiskt väldigt härligt, och det har jag försökt hävda sedan denna bloggs start.

När jag googlar på ämnet finner jag att Studenthälsan ger följande tips på tentaångest:

Fakta

Bli av med tentaångesten - 5 knep

1. Prata med folk.
Om du pratar med vänner och familj om din oro kan du avdramatisera den. Oron blir oftast onödigt stor om du går och bär på den själv.
2. Plugga ihop med kurskamrater.
Att träffa kurskamrater och diskutera inför tentan kan underlätta. Genom att ni pratar och formulerar stoffet i ord lättar oron.
3. Träna avslappning.
Avslappning kan lindra besvären, eftersom ångest i praktiken är en kroppslig reaktion. Testa till exempel att träna yoga eller att gå till en sjukgymnast.
4. Vänd dig till Studenthälsan.
Hos Studenthälsan hittar du någon att prata med. Finns på de flesta högskolor.
5. Utnyttja skolans studie- och språkverkstad.
Ångesten kan ha att göra med att du inte hittat en studieteknik som fungerar, särskilt om du är ny på högskolan. På stora universitet och högskolor finns kurser och grupper där du kan få hjälp med detta.

Källa: Malin Eklund, psykolog på Studenthälsan i Stockholm

- Kan de va lite realistiska kanske????

Nej, följ:

 

Jennys tips på att bli av med tentaångesten

1. Baka ett gott bröd

Att baka bröd gör att studenten kan släppa tankarna för en stund vilket leder till att hjärnan får en paus och kan smälta all kunskap som försökts pressas in. Det är en bra studieteknik som bevisats pålitlig inför tentamens, i 36 fall av 38 har den lett till goda reslutat vilket ger en sannolikhet att klara tentamen på 95%. Avslappningen lindrar även besvären som sömnbrist, oro och illamående.  På Boulangerie.blogg.se kan du finna stöd och hjälp i form av allt från lätta recept till mera avancerade, det går även bra att höra av sig till bloggaren för personlig rådgivning. Det finns även möjlighet att söka sponsring på Boulangeri.blogg.se i form av surdeg! Det finns både råg och vete.

Källa: Jenny Andersson, student (med erfarenhet av ca 40 tentor) vid Umeå Universitet

 

 

Har faktiskt 4 degar igång idag! Nu blir det storbak!

Jag skall nämligen ha med mig fika till verkstan i morgon, vi turas om och jag vart först ut.. :P

Äntligen måndag!

Vilken vecka det vart förra veckan, 6 dagars jobb, skola och dugga. Nu är det äntligen ny vecka, visst är det tentavecka men på något sätt känns det som lyx! :) Kanske är det för att det inte finns massa måsten denna vecka.

Nu har kylan kommit till Umeå, frost och minusgrader. Det är så man både gillar och ogillar det, fast det lutar nog mera åt "gillar"  för mig. Det är mysigt att få ta på sig varmare kläder, mössa och vantar. Eller komma hem alldels kall och värma sig med något gott i soffan. Eller få laga höstmat så som grytor, soppa, stekar m.m.

Det enda som gnager är att jag inte har lyckats plockat någon svamp i år! Brukar alltid fylla minst ett frysfack med svamp vid denna tiden på året, men det ekar tomt! Kanske lyckas jag hitta några trattkantareller om jag ger mig ut, men var ska jag gå? Hittar inte i dessa skogar.. hmm..

Men nu är det måndag och jag har faktiskt haft en lite halvledig dag idag, behövde det efter min intensiva vecka.
Det är även måndagen då jag ska ta tag i träningen på allvar, har hittills bara kört ett par gånger i veckan men nu ska det bli 3-4 ggr minst!

Måndag ljuvliga måndag!

I morgon skall det bakas bröd!

Satte en surdeg i morse på vete75/graham25, den får nu stå till i morgon eftermiddag utan matning, vill ha ett riktigt surt halvljust bröd.  Den har verkligen tagit sig storartat, blir kul att se om det blir samma fart på brödet!

Surdegen är så tacksam, får den bara lite kärlek, mat och värme så bubblar den till liv, sen ligger den och småmyser och blir godare ju mer tid jag ger den. Glömmer jag att ge den mat så surar den lite men blir lika glad igen när den  blir matad, allt är förlåtet och vi myser vidare.

Det är nästan som jag har ett litet förhållande med mina surdegar. Kanske skall skriva Jenny, Råg och Vete på dörren :)


Skaparverkstan

I kväll var jag verkligen produktiv! Hade väl längtat så mycket att jag kunde koncentrera mig :)


Av små lerklumpar gjorde jag:


En liten mjölkkanna


En kaffekopp (örat sätts på senare)



Ännu en kaffekopp.


En skål med pip




:)

Nu bär det iväg till verkstan!

Ska bli så härligt att få spendera torsdagskvällarna i verkstan igen! Vad jag har saknat det! Det riktigt kliar i fingrarna.. Ohhh!!! Lägger upp lite bilder senare i kväll :)

Söta Sandra!


Har haft världens mysigaste eftermiddag med Sandra. Vi har sjungit igenom säkert 20 sånger, alla barnsånger jag kan! Tittar på Lilla Sjöjungfrun och målat med vattenfärger, vi fick nog ihop 30 målningar. Mys mys!


Wallenbergare

Idag vart det Wallenbergare till middag. Det är något jag aldrig gjort själv förrut, ofta köpt ute på restaurang men aldrig gett mig på det själv. Är det kanske något man inte gör hemma, eller är det bara jag? Kanske är det inte tillräckligt modernt eller avskräcks folk av mängden grädde?

Hur som helst så är det ju vansinnigt gott! Det smälter i munnen när man äter det, så lent och mjukt!
Jag serverade den till potatismos på mandelpotatis, vilket fungerar hur bra som helst! Jag har en 5 kilos säck med mandelpotatis som jag behöver använda och då jag inte är en storkonsument på potatis så är jag rädd att den blir gammal..

Men tillbaka till Wallenbergare, jag uppmanar mina kära vänner och familj att pröva! Så enkelt och gott!



Receptet:
4 pers

400 g kalvfärs
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Se till att alla ingredienserna är riktigt kalla. Blanda färsen med grädden, lite i taget. Arbeta in äggulorna, igen en i taget. Smaksätt med salt och peppar. Forma 8 biffar. Stek i smör på medelhög värme, 2-3 minuter på varje sida.
Servera med potatismos, råröda lingon och små gröna ärtor. Mums!


Får finbesök!

Idag kommer lilla Sandra på besök, hon är väl sötast i världen!











Har blivit med tv!

Är helt fascinerad!



Man skäms, det är pinsamt och vilken jävla idioti!


Titta på klippet nedanför, SD-ledare i Filipstad. Vad händer?
Sveriges val var på nyheterna över hela världen. Vilket man kan förstå, hur kan folk rösta på dessa idioter?




Kanske inte hör till bloggens inriktning detta, men det här valet är något som påverkar oss alla, att SD har fått plats i riksdagen är ju helt sinnesjukt, jag kan inte beskriva det med något annat ord! Jag skäms över att kalla mig svensk idag!

Jag hoppas dock att det kommer något gott ur detta och som Karin uttyckte det på Facebook "tack SD och SDs väljare för att antirasismen kommer växa sig starkare under de närmaste 4 åren". Det var bra skrivet av Karin, hoppas det verkligen blir så och att folk bryr sig! Blir uppretade och skapar lite jävla anamma!

Livsnjutning

Har precis kommit hem efter först 6 timmars studier och 7 timmars jobb. Lagom sliten, dock tycker jag inte det är jobbigt utan det är just cyklingen hem på kvällen... att cykla uppförsbacke i 30 minuter i kolmörker och kyla.. Ne fy!!

Men då när man kommer hem och snabbt sätter på tevatten, värmer en bit av gårdagens äppelpaj med vanlijsås och landar djupt i fåtöljen så känner man sig ganska nöjd och så himla värd en bit äppelpaj! MUMS!!!











Farfar kan det där med äpplen han! Vilka äppelträd han hade!!! Vad konstig jag ser ut i långt hår! Eller hur!

Honung, Valnöt & Solros

Åh brödet vart mycket bra! Speciellt för att vara relativt grovt! Fick stora hål och ordentlig skorpa! MUMS!!!




Receptet

Kvällen innan:

1 dl vetesurgrund
2 dl vete spec
1 dl rågmjöl
3 dl ljummet vatten

Morgon efter
Surdegen från gårdagen
5 dl ljummet vatten
5 dl grahamsmjöl
7 dl vete special
1 dl solroskärnor
1 dl hackade valnötter
1 msk salt
1 msk honung

Gör så här
Kör mjöl, surdeg och vatten i assistenten i 15-20 minuter, tillsätt resten i sista minuten.
Låt vila i tät bunke/skål i 4-6 h. Vik degen efter 1 h, 1,5, 2, 2,5... fortsätt varje halvtimma. Dra ut en sida av degen och vik över degens mitt, gör detta från 3 el 4 håll. Bubblorna skall dras ut (bli större), degen skall spännas och bli mera elastisk. Värm upp ugnen i tid! Ca 1 h innan utbak vid baksten! sätt även in en oöm plåt under stenen/plåten.

Samma procedur vid alla utbak, häll försiktigt upp degen när den har nått dubbel storlek på mjölat bakbord. För två limpor, dela i två delar och dra ut dessa lite (typ 20x30 cm) och vik in två av sidorna över mitten. Vänd limpan med skarven nedåt, gärna lite åt ena sidan så brödet kan spricka upp lite där om det vill.

Grädda på baksten eller varm plåt i dryga 30 minuter. Först 275 grader, som direkt sänks till 250 grader när bröden skjutsas in. Samtidigt som bröden placeras i ugnen så kasta in några isbitar eller en kopp kallt vatten på den oömma plåten. Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter och vädra ur genom att öppna luckan en gång. Vädra gärna flera gånger under gräddningen då det ger en hårdare skorpa.
Brödet skall ha en temperatur på 94 grader när det är klart, använd en stektermometer.





Honung, Valnöt och Solros

Usch vad jag har varit dålig på att baka bröd senaste veckorna! Det ekar faktiskt tomt i min frys!?! Vad hände? Har ju inget att bjuda på när jag får besök!

Hur som helst så har jag en deg igång nu i alla fall. En vetesur med graham, solrosfrön, valnötter och honung. Helt nytt experiment, ska bli spännande att se vad som kan bli utav den. Det låter ju gott!!!

Degen 0h



degen 3 h


degen 5 h (nyvikt)




Gårdagens hemkunskapslektion

Igår var jag och min bror på Ica Maxi för att handla och laga oss en god middag. En middag som Jocke kunde lära sig göra.
Jag föreslog helstekt karré eller någon gryta men Jockes blick fastnade på såshyllan och speciellt Bearnaisesåsen! Det va det han ville lära sig... OK! lagom stort steg från Baconpasta (pasta och stekt bacon med lite grädde) till hemgjord bearnaisesås, men då jag gillar utmaningar så fick det bli just kvällens utmaning, att lära en baconpastakille vispa ihop en bearnaise.

Det roliga började redan på Ica då jag bad honom hämta smör, vilket resulterade i ett paket margarin! Kände då att vi hade en bra bit att resa i den kulinariska världen. Jag tvingade honom att först läsa upp innehållsförteckningen på margarinet och sedan på smöret. Jag blir lite förbannad varje gång! Hur kan man köpa margarin som består utav vatten, palmolja, rapsolja, emulgeringsmede m.m. Köper man inte smör för smörets egenskaper, smaken, smakförhöjningen m.m. Det är ju som att jag skulle köpa pulvermos för att använda i min potatisgratäng istället för potatis, galet!

Middagen slutade lyckad då vi kompletterade bearnaisesåsen med en rostbiff och potatisgratäng som han även det fick lära sig göra från grunden. Han gjorde allting själv, mycket duktigt!





Min favorit bland äppelpajer

Idag är det höst, söndag, ledig helg och härligt väder! Svenska äpplen börjar dyka upp i butikerna, de både luktar och smakar äpple i jämförelse med de som finns annars! Och visst vill man baka äppelpaj på äppelpaj men det jobbiga är ju att det finns så många goda att välja mellan!

Om jag helt själv får välja så väljer jag alltid en äppelpaj med täcke som jag bara älskar, kan verkligen äta hur mycket som helst av den! Minns att Mamma gjorde den till mig när jag kom hem från skolan när jag va mindre. Ofta av falläpplen från våra egna äppelträd, mums!
Ett måste till är riktig vaniljsås, det fungerar inte med glass eller vaniljgrädde, ne varm vanlijsås ska det vara!



Idag har jag bakat 3 pajer, därav engångsformarna. Lillebror ska få med sig hem till Skellefteå eftersom han har varit så duktig och pluggat hela helgen!



Receptet

Pajdeg:
200 g vetemjöl , ca 3½ dl
100 g strösocker , ca 11/4 dl
3 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
1 ägg
4 -5 grovt rivna skalade äpplen

Blanda mjöl, socker och bakpulver.
Hacka matfettet för hand el. i matberedare.
Tillsätt ägget och arbeta hastigt samman degen.
Tryck ut drygt hälften av degen i en smord, rund ugnssäker form 20-22cm i diameter.
Bred ut de rårivna äpplena i formen.
Täck med resten av degen utkavlat till ett lock.
Nagga och tryck till kanterna.

Sätt in den och grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i ca 30 min.





Afterwork och fiske

Idag kom min lillebror på besök och vi firar att det är "ledig" helg med afterwork på Allstar och lite fiske i Nydalasjön efter det.

Brukar köra afterworken på Costas, men vi landade på Allstar då de hade helstekt entrecote, potatisgratäng, färska räkor, fräscha sallader m.m. Det var faktiskt riktigt bra mat ikväll, helt klart värt 129 kr..



I morgon skall jag vikariera som kemilärare, möjligtvis blir det även lite hemkunskapslärare också då min bror verkar leva på enbart baconpasta... SÅ kan vi ju inte ha det!


Naanbröd

Idag har jag bakat Naanbröd... men med surdeg såklart! I orginalrecept skall man ha yoghurt, men jag tänkte testa surdeg istället. Det yoghurten gör för brödet är att ge det syra och det klarar ju även en surdeg av och dessutom så får man jäskraften på köpet.



Recept

4 bröd

3 dl vatten
1 dl surdegsgrund
7-8 dl vetemjöl
5 g jäst (har lite bråttom)
1 msk honung
2 tsk salt
1 ägg

Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt stå i 1-2 h beroende på mängden jäst/surdeg/värme/tålamod, den ska nå dubbel storlek.
Ta upp på väl mjölat bort och jobba med mycket mjöl mellan kavel/bröd/bord. Mjölet ska inte in i brödet utan vara hjälpmedel för att kunna kavla ut då degen är relativt lös.
Dela i 4 delar, kavla ut till droppformade plattor, 1/2 cm tjocka, låt jäsa i ytterligare i 10 min under bakduk..
Strö på finhackad vitlök om så önskas. Grädda på baksten eller varm plåt, 225 grader i ca 10 minuter. efter man tagit ut brödet kan man pensla det med smält smör.



Skillnaden som blev med surdeg istället för yoghurt vart att det vart lite segare bröd också, naanbröd är vanligtvis ganska kort och fluffigt, nu vart det luftigt och lite segt. Det är nog smaksak vad man vill ha. Men jag är ju helt insnöad på surdeg och älskar det i alla former så detta passar mig alldeles utmärkt!

Nu ska jag servera det till Kyckling a'la Sundsvall som min Mamma så fint döpt rätten till efter att jag bjöd på den en gång för 8 år och saknade ett namn till rätten, själv vart jag bjuden på den av en kille jag dejtade några gånger som va just från Sundsvall. Så nu heter den alltså Kyckling a´la Sundsvall efter en gammal dejt vars namn jag inte heller minns. 





"Dubbel lathet"

Ett ganska bra grovt bröd!                                                                                                                                Vetet håller i spänsten och luften, grahamsmjölet binder vätskan och råget ger musten. Sökte ett bröd men det bästa egenskaperna från de olika mjölsorterna. Kan ju inte avgöra om detta är det brödet, måste ju baka flera alternativ för att kunna jämföra, men en god kandidat är det i alla fall!

 

Kväll  1.

1 dl vetesurdegsgrund

2 dl vete special

1 dl fint rågmjöl

2 dl ljummet vatten

 

Blanda ihop och låt stå framme över natten i en lufttät bunke/skål, sen in i kylskåpet på morgonen (eller baka på den). Här kom lathet nr 1, jag ställde in den i kylskåpet istället för att baka på den, tog fram den på kväll 2 och matade den igen.

 

Kväll 2.

Surdegen från gårdagen.

2 dl vete special

1 dl fint rågmjöl

2 dl ljummet vatten.

 

Blanda samman och låt stå framme ännu en natt, en ganska stor bunke behövs, surdegen blir stor.

Morgon dag 3 så ställde jag in den i kylskåpet ett par timmar eftersom jag skulle iväg till skolan.

Men den är nu redo för utbak.

 

Morgon, dag 3.

5 dl ljummet vatten

4 dl fint rågmjöl

4 dl graham

5 dl vete special (kan ha varit något mindre, går lite på känn sista decilitrarna då min våg är trasig, degen ska vara lös men formbar, efter några degar så lär man känna en bra deg. Låt instinkten vara med!

1 msk salt

Kör allt utom saltet i assistenten i 15-20 minuter. En glansig, elastisk och smackande deg skall bildas. Tydlig trådighet. Gör test och ta upp en degbit och dra i den, går den mitt itu direkt eller kan du dra och jobba ut trådar? Tillsätt saltet sista minuten.

Låt jäsa i lufttät bunke i 4-8 h, beroende på värme och tålamod.  Jag bakade av detta bröd efter 4 h, det hade inte jäst till precis dubbel storlek men ca 75%.

Viktigt är att man viker degen då och då, först efter 1 h och sedan 1 gång i halvtimmen. Hur du viker är mindre viktigt men tanken med vikningen är att skapa de stora härliga luftbubblorna, plus att den blir mera elastisk och formbar. Jag brukar tänka mig att degen har tre kanter som jag drar ut lite och sedan viker över mitten. Viktigt att vara försiktig men bestämd, man vill dra ut bubblorna och spänna degen men inte mosa dem och arbeta ner degen. Gå på känsla!

Vid dubbel storlek, stjälp upp degen på en mjölbädd, för ett runt stort bröd, dra ut brödet jämt åt sidorna, försiktigt men bestämt, vik in mot mitten och vänd på brödet så alla kanter är på undersidan. Stort runt bröd rekommenderas inte om man bakar på plåt, bättre med två limpor eftersom det krävs högre undervärme på det stora brödet, plåten räcker inte riktigt till. Men på baksten fungerar alla former!

Grädda på baksten eller upp och nervänd plåt. Här kom min lathet nr 2, valde plåten då jag inte orkade värma upp bakstenen, har du baksten, använd den! Men annars blir det ändå bra med varm plåt! Sätt en oöm plåt under som ska användas till ångtillförseln.

Gräddningen:

Ugnen skall vara 275 grader när brödet skjutsas in, tillsätt ånga genom att kasta in ett par isbitar eller en kopp med kallt vatten på den undre plåten. Sänk temperaturen till 250 grader. Grädda i 10 minuter. Vädra sedan ugnen för att få ut kvarvarande fukt. Vill man ha den hårda skorpan är vädringen viktigt! Vädra genom att öppna och stänga luckan. Detta brukar sedanjag göra ca var 5:e minut. Efter dessa 10 minuter så sänker jag även temperaturen till 200 grader. Vädringen fortskrider tills brödet är färdigt efter ca totalt 1 h, bakar man ett stort bröd så krävs nästan 1,5 h. Använd termometer. 96 grader bör den uppnå för bröd med råg.

 

Lycka till och fråga gärna om något var oklart!


Lärare och lärare!

Ofta är lärare gamla studenter som inte fått något arbete inom sitt studerade ämne och valt att stanna kvar och undervisa istället. Vissa fastnar i 1-5-10-20-50 år. Likheten mellan dessa är att de ofta inte är pedagogiska, inte är särskillt bra på att undervisa och tycker att de är ytterst viktiga och duktiga. Inte allt för sällan känner sig studenter dumförklarad av dessa lärare och sitter tysta som möss.

En sådan lärare vi hade tidigare hånskattade och dumförklarade en student inför hela klassen, detta skedde på det förra momentet.. Man är sjukt less på sådana lärare!

Men ibland får man en bra lärare och ytterst sällan får man en lärare som är fantastisk. I statistikkursen som jag läser nu så har jag en av de få men fantastiska lärarna. Han får den kurs som klassas av en av svåraste att vara lätt som en barnlek. Allt är glasklart och enkelt. Han får folk att skratta, alla studenter sitter och ler och diskussioner skapas. Studenter vågar ställa frågor och vara aktiva i lektionerna.

Jag har sådan tur, klassen är uppdelad i 4 grupper för mindre lektioner och det är just på dessa jag hade turen att få honom.  Igår undervisade han dock hela klassen då den ordinarie (gamstudent) läraren inte kunde. Bengan (som han kallar sig själv) fick stående novationer från 120 personer efter föreläsningen. Har aldrig hört eller sett något liknande i ett klassrum.

Jag kommer klara denna kurs som en dans, jag kommer klara den flygande lätt och detta bara tack vare Bengan!

Mera sådana lärare!!!! Detta hör kanske inte hemma på min blogg men jag måste få hylla honom! Hade jag inte haft honom hade jag förmodligen inte haft tid att lägga så mycket tid på franskan som jag kan nu.

Nu är det dugga om 1 h och ja, vad ska jag säga...

Det kommer gå som en dans!

Borde plugga, borde inte baka...

I kväll har jag bakat ett bröd, 3 delar råg/3 graham/4 vete, det är i ugnen nu, ska bli spännande att se hur det blir. Vill hitta ett surt grovt bröd som ändå har de stora hålen och den knapriga ytan, så det blir att experimentera...

kl 20.30
I morgon är det dugga, en halvkurstenta, jag är väldigt duktig på allt utom att plugga i kväll, jag lagar riktig middag, bakar bröd, städar hemma... allt utom studier.. SKÄMS på mig! borde borde borde...

Ok, jag är rastlös... Har haft så mycket för mig senaste veckan så nu när det vart lugnt så reagerar jag bakvänt! Hoppar på stolen typ. Har ingen ro till att sätta mig med böckerna,men känner också att jag har ganska bra koll på läget, hade nog begravt mig i böckerna om jag känt att det va utom kontroll.. jaja.. städar lägenheten i stället nu för man vet ju aldrig när man får oväntat besök..


tappar tråden...


kl 23.25
Måste publicera detta inlägg även fast jag skrev det för 3 h sen, för vad hände...

...Jag fick oväntat besök, det va som jag förutspått det (hade ingen aning)! Livet är bra lustigt ibland..
Nu fick jag en trevlig avslutning på kvällen och mumsar nu på brödet jag bakade. Nu kan jag ju faktiskt även publicera en bild..:)



Orkade inte värma upp bakstenen i kväll, det staffade sig! Jag är så korkad, bestämde mig för att baka ett enda stort bröd istället för två limpor, plåten orkar inte värma upp brödet underifrån utan bakstenen, och ett stort bröd kräver ju ännu mera undervärme... Man kan tydligt se att brödet har jäst fint från mitten och uppåt och är betydligt mer kompakt i nederkant. Här är skillnaden att baka med baksten! På plåt bör man alltså inte baka gigantbröd...  Men gud va gott det vart! Det må jag säga! Surt, saftigt, ordentlig skorpa, flera mm tjock! MUMS!!!!
Tror jag ska döpa brödet till "dubbel lathet"! (surdegen fick stå i två dagar då jag inte orkade baka ut det igår och jag orkade inte värma bakstenen.. "dubbel lathet")

Vilken bra dag, bra kväll, bra start på veckan!!!

Hel kyckling i ugn

I veckan är det erbjudande på hel kyckling på Maxi och självfallet, student som man är handlar man sådana klipp! Hel kyckling är fantastiskt, jag tycker att det ofta blir saftigare och smakrikare med hel kyckling än med filéer. Visst är det smidigt med filéer men när tillfälle ges så gör jag gärna den hel och det recept jag föredrar är inspirerat av Jamie Olivers "perfekt ugnsbakade kyckling"

Receptet:

1 kyckling på ca 1 kg
Några knippen färska örter
1 citron, en halva och resten skivad
Ett par lagerblad, krossade
Ett par kvistar rosmarin
Salt, nymald peppar
Jag använder även en kryddblandning som jag köpte i Frankrike i somras vars innehåll jag är osäker på, gott är det i alla fall, vet faktiskt inte ens vad den heter.. köpte den på en marknad i Provence, nästa gång jag åker ner kan jag faktiskt fråga vad jag köper! :)
Jag varierar kryddningen ganska ofta, idag har jag även grovhackat ett par vitlöksklyftor.
Viktigast är dock en god olivolja. Den gör halva jobbet, den ger ett fantastiskt krispigt skin och smaken!! Mums! Lägg någon hundralapp på en bra olivolja och all mat du lagar blir 10 gånger godare!

Idag har jag även använt ankfettet som jag så duktigt sparade sen sist, minskar mängden olja och öser kycklingen med det istället!

Ugnsvärme 225 grader.

Lossa skinnet från köttet på filéerna genom att sticka in några fingrar och dra lite. Strö i salt, olivolja och örter, även några skivor citron om så önskas.
Krydda kyckling invändigt med salt och peppar, fyll med några lagerblad, en halv citron , olivolja och lite örter, packa inte helt fullt för då kommer det inte in någon luft och det blir svårt att få in värmen, smakerna ska som koka samman där inne och ångkoka kycklingen inifrån. 
Dra några snitt över låren och gnid in resten av örterna och krydda riktligt.

Jag passar även på att rosta lite grönsaker i samma form, det får fantastisk smak av örterna och fettet från kycklingen och ankan!

Kör i ugnen i 1 h, ös över fettet då och då. När den är färdig ska den ha en krispig och gyllende yta.


Önskar att ni kunde känna doften i mitt kök just nu, mmmm!

Enklare mat kan man nästan inte hitta, bara in i ugnen så sköter den sig själv, allt är klart i en form. När det sen smakar fantastiskt vill man bara klappa sig själv på axeln :)

Sen att den totalt kostade 20 kr att göra är ju smått galet! Kycklingen kostade 19 kr, grönsakerna (denna vecka) 2,90 kr/kilot.. Bättre studentmat finns inte!

Boeuf Bourguignon- reflektionen

Alltså, det va ju gott, mycket gott, men inte fantastiskt...

Detta är en maträtt man "ska" tycka är fantastiskt, men vet faktiskt inte om jag är så förtjust i att man kokar sönder köttet, att det är sättet att få köttet mört.

Kanske har jag ätit för många rådjursgrytor där köttet redan är mört men även håller en trevlig köttextur. När jag jämför med detta sönderkokta högrev så känns det bara trådigt och eländigt, köttbiten var det inget fel på, fick tag på ett kanonfint högrev. Sedan är både löken, morötterna totalt sönderkokta, de är som mjöl, det enda med lite textur är champinjonerna.. OJ, jag trodde verkligen inte jag skulle skriva ett sådant här inlägg efter ett Julia Child recept, men detta är faktiskt min åsikt om Boeuf Bourguignon..

Kanske ändrar jag mig en dag när jag prövar en annan variant. Men nej, gillar inte att koka sönder kött, inte om man inte ska ha soppa.. men det är en annan rätt...

Tyvärr... mitt recept är bättre...



Boeuf Bourguignon

Nu är det söndag eftermiddag och jag väntar middagsbesök. Vad kan vara bättre att bjuda på en regning kylig söndag än en Boeuf Bourguignon gjord enligt konstens alla regler. Eftersom Julie&Julia filmen är färskt i minne så ville jag självfallet göra Julia Childs Boeuf! Och så vart det...

Jag gjorde den kl 00.30 i natt, kan verka galet men hade förberett allt hackande i går eftermiddag så det va bara å steka enligt anvisningarna. Sen skulle den stå i ugnen i dryga 4 h, det va just där haken satt.. Skulle inte ha tid att göra den i dag efter jobbet och igår när jag väl hade bestämt mig för vad jag skulle laga så kunde jag ju inte ändra mig. Den var klar lagom till jag skulle kliva upp och jobba i morse kl 05.00

Det är inte alltid man vaknar upp till doften av rött vin och kött...:) Provsmakade den även i morse, kan ju inte säga att det va jättegott att äta kl 05.00 på morgonen men mört va det! Nu ska det bli spännande att värma upp den och smaka av den!



Är det inte fantastiskt att det regnar idag! Livskvaliten höjs några snäpp när man får tända lite ljus, laga god mat och höra regnet utanför...

Recept kommer...



Fullspäckad men härlig helg!!

Nu är det lördagkväll och jag ska spendera den med mina fina vän Janne! Koka musslor och dricka vin står på schemat..:) Mmm!!! Enkelt, billigt och fantastiskt gott! Lite ost på det så är man i himmelen!!!

Det får nog bli helgens tips!



I morgon blir det att jobba på dagen och sen träffa en annan finländare.. Det blir verkligen en finsk/fransk helg! Tänkte laga Boeuf Bourguignon i morgon och bjuda på, Julia Childs recept tänkte jag pröva! 

Piroger - Jag i ett Nötskal!

I dag när jag kom hem kl 17,30 efter 13 h i farten (jobbar mornar på Ica och pluggar långdagar på torsdagar) så var jag naturligtvis väldigt hungrig, en blick i kylen - nej, ingen inspiration, frysen- köttfärs.. köttfärs kan bli något gott! Sätter den på tining mikron och funderar vad de ska bli av den...

Efter ett samtal med Mormor i eftermiddags och en härlig diskussion om surdegsbröd, som hon lyckats med idag (BRA MORMOR!!!!) så vart jag självklart sugen att baka själv!

Så dessa två komponenter skapade viljan att baka piroger.. Kanske inte kan klassas som snabb mat då en surdeg skall jäsa i 4-6 h.. men bestämde mig för att göra det ändå, 10 g jäst och lite värme  kortar ner tiden till 1-2 h vilket är snabb mat i mina mått..:)

Så nu klockan 19,20 så ska jag äntligen få äta mat, galen som jag va så bestämde jag mig även för att baka en stor sats för det är ju det man gör när man bakar piroger, för att ha i frysen!!

Detta är ju Jenny i ett nötskal, överambitiös och styrd av impuls.. Men nu doftar det fantastiskt i mitt lilla hem...


Resultatet vart:
Köttfärspiroger, kryddade med spiskummin, chili, zucchini, morötter, ägg och färsk persilja
Fetaostpiroger med mynta och paprika
Ost/skinkpiroger med en engelsk cheddar och vindelrökt skinka, vallmofrön och persilja

Recept:
ca 2 dl surdeg (har mera för att jag vill få smaken och snabbare fart)
4 dl ljummet vatten
2 msk olja
lagom mycket mjöl för en smidig lös deg.
1/2 msk salt
10 g jäst

Kör i assistenten allt utom saltet. Efter 15 min tillsätt saltet, kör 1 min till. Låt sedan jäsa i ca 1 h, beroende på tålamod och mängd jäst!

Gör under tiden fyllningar:

Köttfärsfyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
1 klyfta vitlök, finhackad
1 riven morot
3 kokta ägg
en knippe färsk persilja
1/2 zucchini
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
salt, peppar

Stek ihop alltsammans!

Ost/Skinkfyllning
1 bit god ost!
1 bit god skinka!
1 liten knippe färsk persilja
vallmofrön

Hacka i mindre bitar

Fetaost/paprika
1 god fetaost!
1 knippe färsk mynta (jag använder fryst som jag skördat i mitt gamla överväxta örtland)
1 paprika

Hacka mynta, paprika och smula fetaosten.

Gör piroger, pensla med ägg om ni vill, strö över något fint och grädda i ca 10 min!




Kul(!)Reklam

Sitter och skrattar när jag pysslar på min blogg! Viktväktarnas reklam blinkar och lyser idag under mina recept.. Mina recept är nog inte direkt viktväktarvänliga.. Men de är i rätt forum om de vill leta syndare, korrigerar till livsnjutare!

Småkul...

Franskan..

Nu kan jag skryta med att jag har ökat mitt ordföråd från 10 ord till över 100 ord och ett antal meningar! :D
Det går framåt!!

För er som inte vet så läser jag Franska Nybörjarkurs på eftermiddagar, inte för att ta poäng eller för att jag behöver, jag gör det bara för min egen skull.. bara för att det är ROLIGT!!!

Älskar dock att jag får bryta av den tunga statistiken som jag vänder ut och in på i två räkneblock 8 h om dagen...



mot några timmar A B C med tecknade bilder!



Är det inte fantastiskt att dessa två kurser ger mig lika många poäng!

:)


Finska Rågbrödet, Resultatet...

Ok, försöket nr 2:s surdeg sattes i lördags morse, bearbetning av degen på söndag morgon och gräddning kl 21, söndag kväll.  Det fick en extra långsam jäsning eftersom jag ville ha det megasurt.
I måndags smakade jag den första skivan (det trista med rågbröd är ju att man inte kan hålla på å skära i det på flera timmar eftersom det är så saftigt och kompakt, det blir bara en stor degklump av brödskivan). Så måndagsfrukosten fick förgyllas med surdegsbrödet som faktiskt vart mycket bra! Så surt att det nästan bubblade på tungan vart det! Mycket och hård skorpa som får en egen smak som påminner om finncrisp..


Mest stolt var jag över skorpan med de fina sprickorna, det blidas som djupa dalgångar i ytan och på något vänster så älskar jag dessa, de är som frasiga och hårda på samma gång... MUMS!
Nedan kan ni se skillnaden på de två försöken, i det första försöket vart degen på tok för lös, har arbetat så mycket med lösa degar nu så jag tyckte vid bearbetningen att den va på tok för hård så tillsatte extra vatten.. därav de trista resultatet... Vart varken skorpa eller smak.. blött och trist.. Ne det for ner i papperskorgen...

NR 2 (söndagens succé)                                 NR 1 (lördagens misslyckande)



Receptet:

Kvällen innan:
2 dl rågsurdeg
3,5 dl ljummet vatten
4 dl rågmjöl

Blanda i stor skål/bunke då den blir ganska stor.. Låt stå med plast eller lock över natten i rumstemperatur.

Morgonen efter:
Surdegen från kvällen innan
8 dl rågmjöl
1 dl vatten
2 dl filmjölk
1 msk salt

Blanda allt i assistenten, eller detta recept fungerar faktiskt med elvisp med degkrokar! 10 minuter.
Täck över bunken med plast/lock och låt jäsa till dubbel storlek (3-5h) eller låt stå svalare (10-15 grader) i ca 10 h, vilket jag gjorde.


Stjälp upp den jästa degen på ett MYCKET väl rågmjölat bakbord. Dela den i två bitar och forma försiktigt runda bollar. Doppa de i rikligt med mjöl och lägg bollarna sedan på bakplåtspapper med den mjöliga sidan uppåt. De kommer då spricka upp vackert. Låt de jäsa ytterligare i ca 1 h under bakduk.

Ugnen skall vara 250 grader då brödet skall gräddas, precis när man sätter in brödet (på varm plåt eller baksten!) så sänker man till 200 grader. Ångan är viktig, på dessa bröd vill man ha skorpa, skorpa i massor!!! Så in med ett par isbitar eller kallt vatten.

För att inte förstöra ugnen så kan man sätta in en oöm plåt längst ner i ugnen som får ta smällen av isen.

Grädda tills brödet är 98 grader. Det tog va 1,5 h för mig på baksten. Använd termometer och hellre för länge än för kort tid! 5 minuter ger bara lite extra kärlek!


Bröd och bröd!

Är det inte fantastiskt hur utveckling av bröd har förändrats genom tiderna.
I bonniers kokbok, i rödrutiga kokboken och flera "kulturkokböcker" där man tror att man bakar något genuint och gammalt, något äkta och lite kulinariskt.. 50 g jäst +1 kg mjöl för ett eller två bröd, mängder med mjöl, kort bearbetningstid och kort jästid. Bröden blir torra, tråkiga, kompakta och smuliga! De är oftast goda bara några dagar innan de torkar sönder. (Undantag finns självklart, Mormor bakar tex de mest fantastiska limporna och tunnbröden).

Men jag menar, när man gräver lite djupare i brödets historia så är det ju så att brödet kommer ifrån gröten, surdeg bildades av gröten som fick stå ett par dagar och bilda syrakultur. Det ger brödet den goda smaken, saftigheten, hållbarheten osv.

Jästen som vi idag till majoritet använder i bröd kom i början på 1900talet.  Idag bakas bröden med massa jäst och mycket mjöl, hållbarheten är väldigt kort. Tom det man köper i affären som är späckat med konsververingsämnen har max 1 veckas hållbarhet. Smakämnen är tillsatta och mängder med socker trycks i.. Var gick det fel? Varför gick man från smakrikt, hållbart och gott bröd?

Rågbröd försök nr 2

Igår bakade jag surt rågbröd, det vart fint, det vart saftigt, det fick en bra hård skorpa men jag tyckte då att de smakade på tok för lite surt! Så here we go again!

Gårdagens:


Degen blir bra konstig när man endast kör på råg, det blir som en lera, påminner väldigt mycket om leran jag använder när jag drejar... Men bröd blir det... Idag ska de bli gott bröd också.. 

Dagens förändring blir; Mera surdeg, mera salt och lite filmjölk..  Jag menar, mera surdeg och filmjölk.. då borde det bli surare...
Sen mera mjöl i utbaket för att att få den typiska vit/bruna spruckna ytan...





Mitt bästa rådjursrecept.

Då försöker jag igen att skriva ner mitt recept :)



Ingredienser:

Rådjuret
1 rådjurssadel
50-100 g Smör + lite olja
Timjan
Vitlök
Peppar och salt
Köttermometer (ett måste)

Såsen
Buljong (kokad av sadeln efter urtagningen av filéerna) eller viltfond.
Svamp (Karl-Johan eller kantareller/höstkantareller) valfri mängd
3-6 dl Grädde
50g Smör
1/2- 1 dl Svartvinbärsgelé
2 Schalottenlök (behövs ej vid egen buljong)
timjan
salt och peppar (behövs kanske vid egen buljong)
2 lagerblad (behövs ej vid egen buljong)

Smålökar

2-4 dl Rödvinsvinäger
Små lökar t ex steklök (en sådan liten påse, typ 10 lökar)
2 msk Råsocker

Gör så här:

Inledande och mycket viktigt: SNÅLA INTE MED SMÖRET!

Rådjuret Förberedelse 1h, tillagning 30 min,
(Börja med rådjuret helst många timmar innan middagen så du hinner koka buljong på benen, oslagbart gott!!!). Ta ur filéerna ur sadeln, putsa dem fina, spara ben och putsrens till buljongen. gnid in filéerna i timjan, vitlök, peppar och salt någon timme innan tillredning. Låt de ligga framme så de når rumstempereratur innan stekningen, torka av dem med hushållspapper innan stekningen (se Julia Childs pekfinger, annars så blir det ingen fin stekyta!).Sätt ugnen på 150 grader.  Stek filéerna runt om i hög värme, mycket smör + lite olja. Bara så de får fin färg runt om. Lägg filéerna sedan i en ugnsform och låt de bli färdiga i ugnen, använd köttermometern. 56 grader är den oslagbara temperaturen, då blir köttet  vackert rött i mitten men inte blodigt/rått. Låt köttet vila i 5-10 minuter innan det skivas upp!

Såsen
Snälla snälla! Koka egen buljong, det är rena himmelriket! Och enkelt! Det enda man måste är att starta i tid så det får koka i timmar!
För såsen så reducerade jag buljongen tills den fick en ganska kraftfull härlig smak. Sedan är det bara att tillsätta svartvinbärsgelé (alternativt färska/frysta svarta vinbär + socker, blir lite syrligare sås), grädde och kryddor (smaka, vid egen buljong kan det va bra ändå!)
Stek hastigt på svampen i smör, rör ner det i såsen. Häll i lite grädde i stekpannan efter svampen och vispa för att få med allt det goda! Häll även i det i såsen. (hit kan såsen förberedas)
Låt såsen sjuda några minuter, innan servering rispa ner lite färsk timjan.

Om man gör på fond så gör man en buljong så får koka med lagerblad, lök, svartpepparkorn i va 30 minuter, brukar även ibland ha ner liten del av svampen, finhackad. Reducera. Tillsätt resten av ingredienserna så som ovan.

Löken
Skala löken men skär inte bort allt hela rotknuten, den håller ihop löken vilket behövs då den ska koka i någon timma. Häll ner löken i en kastrull, häll på så pass mycket vinäger att den täcker lökarna precis, tillsätt ett par matskedar råsocker, låt koka på svag värme tills vinägern nästan har reducerats helt. Det skall vara en härlig småseg sirap. Mängden råsocker kan varieras men jag gillar när det är ganska bra med socker, annars blir det nästan för syrligt. Dessa kan jag även göra storkok på och förvara i en burk i kylen, helt helt ljuvligt! Pröva även att byta ut rödvinsvinägern till balsamvinäger!

Servera rådjuret till Gratin Dauphinois. Och snälla använd varma tallrikar, för finns det något tråkigare än kallt kött! Rådjursfiléerna är så små så de kyls ganska snabbt...




Tips på kokböcker!

Förra lördagen när jag hade "halv 8 hos mig middag" så lagade jag rådjur till huvudrätt. Kanske inte det man direkt kopplar till  det franska köket men jag har ett par underbara kokböcker som heter "Det franska köket" och "Det franska lantköket". Här hittade jag i alla fall rådjursrecept som jag lät mig inspireras av. Det var meningen att jag skulle skriva mitt rådjursrecept nu kände nu att böckerna måste få lite mera plats först...

Ibland köper man kokböcker som man tycker verkar bra men som sedan står på hyllan oanvända.. Detta är INTE sådana kokböcker! Detta är kokböcker med  vackra bilder, härliga historier innan recepten där man får en känsla av att nästan befinna sig i Frankrike, man kan inte låta bli att fångas och man vill laga recepten, hur knepiga de än må vara.. Men nu är dessa recept verkligen inte krångliga, de är lättillgängliga på något magiskt sätt och man känner sig fantastiskt duktig när man sen får äta maten! Man blir inte förskräckt av att vissa av recepten består av över 20 ingredienser.. Man längtar efter att få äta maten så mycket att man snarare blir fascinerad av mängden ingredienser, ju flera ju mer spännande!



Ett exempel på en inledande text till ett recept.

"Moules Marinière

Första gången jag smakade den här rätten var jag sex år gammal. Precis som andra småbarn ville jag inte äta skaldjur i början, med vid det här tillfället övertalade mamma mig att smaka på hennes. Oturligt nog för mamma smakade jag inte vara på hennes rätt utan åt upp alltihop och jag har älskat musslor ända sedan dess. I Noirmoutier brukade jag plocka dem på klipporna framför huset, ta lagerblad från grannens trädgård, gräva upp vitlök i dynerna, där den växte vild, och koka alltsammans i havsvatten, vilket mamma påstår är den viktigaste ingrediensen. ..."

Hon skriver även personligt och man kan nästan sitta och småskratta i recepten. Dessa böcker är inga hyllvärmare, snarare så är det en sådan böcker där sidorna kladdar ihop och man ser tydliga spår av vilka recept som används flitigt!

Nu är det väl ifs så att jag har en passion för kokböcker, jag kan läsa kokböcker som andra läser vanliga böcker.. Och om och om igen! Funderar nån någon gång vad de ska köpa till mig i present så är kokböcker alltid högst på önskelistan!


Första skolveckan är nu slut!

Tog en liten paus i mitt bloggande nu första skolveckan då jag inte haft tid för mycket annat än studier och har lagat föga intressant mat. Ej bakat något intressant heller för den delen...
Men igår lördag stod jag i köket nästan hela dagen och skapade.
Resultatet var 2 finska rågsurdegsbröd, 2 levain och tog även och lagade en god middag till min bror vilken bestod av örtbässererade anklår, vitlök/potatis stekt i ankfett, detta serverat med en äppelcidersås, till dessert creme brulee.






Man måste stanna upp ibland...

Klockan är 23,00 och jag ska upp och jobba klockan 5, borde sova men njuter lite av ögonblicket som är just nu...
Skolan har precis börjat och en hel termin ligger framför mig, full med tenor, nya möten och nya situationer, det ger mig en känsla av att något spännande ligger framför mig.

Sitter och äter ett par skivor surdegsbrödet med smör jag bakade tidigare idag. Prövade göra ett grövre bröd med råg, graham och dinkel, det vart väldigt gott, surt och härligt.. kunde vart lite mindre kompakt dock.. har börjat att älska de stora hålen.. *skratt* Ne hur som helst så är ger det också en härlig känsla..
Att baka för mig är att ett sätt att berarbeta något. Idag stod jag att nötte in franska alfabetet, stavade allt jag såg i köket på franska. Efter brödbaket så rullade det! (tycker jag *skratt*) Men hur som helst så kunde jag efter baket släppa läxan, kunde få vara ledig resten av eftermiddagen, skön känsla!

Träffade ikväll även en väldigt fin människa vilket också lyfte min dag.

Så just nu sitter jag bara njuter av det sista av denna dag. :)




RSS 2.0