Resultatet!

Okej, idag fick jag äntligen grädda av croissanterna! De vart jättefina, otroligt spröda och frasiga..  Fasiken också! Det hade ju vart bättre om jag misslyckats, då hade jag aldrig velat ta mig igenom detta bakmaraton igen!



Eftersom jag inte kunde äta upp allt själv såg jag till att bjuda över några vänner på brunch...


Tack för en fin dag mina fina vänner!!


Mitt lördagsbröd

Då jag ändå hade surdeg och maskiner igång valde jag att sätta ett "riktigt" bröd också.. Jag menar.. det skadar ju inte! Dessutom kan det behövas något gott grovt bröd på min lilla brunch i morgon så det inte bara blir söta croissanter...

Så det blev ett "30 råg/40 graham/30 vete" Det fick jäsa i två omgångar, först i tät bunke där jag vek den några gånger och sedan i en skål med handduk, ville  få ett fint runt bröd. Men då jag har en förkärlek för lösa degar så ville den inte riktigt få den höga runda formen. Men istället blir det ju väldigt väldigt saftigt..

Viker degen..


Här får den jäsa i en skål. Första bilden är degen 1 h, andra bilden efter 5 h.


Råkade dela innan jag kom på att jag skulle ta bilder...




Kan inte sluta fascineras att vatten och mjöl och lite salt kan bli något som magiskt som ett saftigt gott surt bröd...

Croissanter del 2

Då va det dags för utbak!


Rullar croissanter...

Rullar Pain au Chocolat..

De ser ju fina ut nu i alla fall.. nu ska de ligga och jäsa i 12 h. Lagom till frukost i morgon!!

Croissanter och kanske en eller två Pain au Chocolat...

.. möjligheten finns att det blir ett par mandelcroissanter också som kan vara bland det godaste jag vet!!!!

Idag har jag gjort en grunddeg som fått vila i 8 h i kylen.

Efter det gjorde jag första slaget, skall strax göra andra slaget (efter 2 h vila i kylen).



Gud, det är så spännande och se hur de blir!!!

lägger upp bilder här allt eftersom tiden går..

Tur att jag har varit duktig och tränat ett par timmar i dag och har det inplanerat i morgon också...

Hittat en jättemysig blogg!

I förrgår satt jag och läste lite matbloggar och hittade en länk till "Le blog de Sébastien" en blogg jag aldrig vart inne på förr, men då den lät väldigt fransk så klickade jag självfallet på länken.... Nu har jag suttit i två dagar och läst inlägg, recept och tittat på hans videoklipp. Denne fantastiskt inspirerande man, Sébastien Boudet,  drivet ett bageri och cafe i Stockholm som heter Petite France och han verkar ha en sådan stark passion för bröd, bakverket och allt annat franskt som kan avnjutas att jag nästan funderar på att ta ett flyg ner till Stockholm för en fika! Nån som ska med???

Jag blir i alla fall väldigt inspirerad och faller direkt i drömmar om att driva något liknande, vore det inte härligt!!! Nu vet ni som känner mig och jag ofta blir farligt passionerad och kan släppa allt, vardag, jobb och studier för en dröm, en vision... Men med åren har jag lär mig hantera denna inte alltid så fördelaktiga sida och tänker ofta en gång extra innan jag utför själva handlingen... Men drömmandet, passionen och viljan för att testa nya utmaningar går inte att kontrollera lika lätt så ibland så som nu så sitter jag och mår nästan dåligt över att jag studerar till Civilekonom när jag kunde ha stått och bakat massa underbara bröd och bakverk och spridit massa livsglädje och njutning!

Men det går över om ett par dag... verkligheten kommer ifatt.. Dämpar drömmarna med att utmana mina bakfingrar så som de aldrig utmanats förr...

Croissanter och Pain au Chocolat!

Titta hur Sebastien gör HÄR!

I morgon bitti är mina klara så lägger upp lite bilder då...


Årets önskelista

För enkelhetens skull så lägger jag nu upp min önskelista här..

- jäskorgar
- en handväska (utan krimskrams) där jag får plats med nån skolbok.
- en bra bok
- Paulo Coelhos almanacka för 2011.
- kokböcker, alla som finns!
- raggsockor i mängder!
- halsduk


Lite bilder på kvällens syssla...



Kanske ser konstigt ut men beskickar botten på tekannan..



Här är samma tekanna nu.. halvvägs..


En hög vas...



Några stora tekoppar väntar på putsning, bollspruta och glasering.


Ännu en kopp.. många koppar blir det...


Så... nu va det en hel vecka till nästa gång! Suck!!!

På något vis så är det så fantastiskt skönt att få sätta sig ner vid drejskivan och känna den lena och mjuka leran formas mellan fingrarna, höra drejskivans sövande motor och inte bry sig om att man blir jättekladdig och bara skapa det man känner för! Inte heller gör det något om det blir dåligt, då kan man börja om!!!

Man måste lägga ner alla andra tankar och bara fokuera på leran då man använder hela kroppen när man drejar. Det är kanske svårt att tro men jag styr med knän och armar och centrerar leran med magstyrka.. Man arbetar med både kropp och huvud och det är så fantastiskt skönt, det blir som en bubbla där allt annat trängs undan.
Sen är det ju härligt att få lön för mödan, sakerna börjar likna något!

Idag var jag även ytterst modig och glaserade massa saker med oxider! Det kommer bli roströda effekter, ska bli så spännande att se hur det blir! Dock satsade jag allt på ett kort och gjorde allt likadant, så skulle det bli fult.. ja då blir det jobbigt! Men min magkänsla säger att det kommer bli bra, jag såg det framför mig och det va hur fint som helst!

"klappar mig själv på axeln*

... vet ni... nu väntar en 3 dagars ledig helg, HUR VART DET SÅ? Vad ska jag göra??? (BAAAAAKKKKKKAAAAAA)

Tidningstips!

Jag köper sällan tidningar, men när jag såg denna i hyllan på ICA så kunde jag inte låta bli!
Än har jag inte hunnit provlaga något men jag har en ledig helg som stundar så chansen är stor att det bakas Pain de Siegle och Pain au chocolat, att det lagas Kyckling a la Provencale och njuts av en Millefeuille med hallon.



Köp den!

Lite keramikbilder


En skål som skall jag ska stämpla med gipsstämpel på för att få fram ett spännande mönster. Kommer en efterbild senare!


En liten ljusstake/ skål


Har börjat att dreja med en naturlig svensk lera, den är ljuvlig, mjuk och väldigt följdsam, säkert 10 gånger lättare att dreja med än den "vanliga" vita stengodsleran som är betydligt hårdare.
Den ser nästan svart ut som blöt men blir lite rödvit efter bränning.

Har inspirerats av en keramiker, Cecilia Boivie i Faringe utanför Uppsala som dekorerar sina verk med en bollspruta, så här fint gör hon:







Önskar att jag kunde gå en kurs för henne! Synd att man bor i Umeå!


Marääääänger!

Idag gjorde jag wallenbergare till middag och fick 6 äggvitor över... Vilket förvandlades till maränger, tvålagersvarianter med mintchoklad i övre halvan.. 



Receptet kan du hitta HÄR, skillnaden är att jag gjorde satsen x 3 och blandade hälften med smält mintchoklad.

Dagens fynd!

Idag hittade jag två bakspadar på Röda Korset, modellen är ifs prynadsmodellen men vadå, man är väl händig! Med lite sandpapper så har jag snart slipat ner framkanten. Till min "stenugn" duger detta mer än fint!  Jag tycker ju inte att det är värt att lägga ner hundralappar för en bit trä på bagaren och kocken..


RSS 2.0