Halv åtta hos mig i förrgår.



Ok! Så nu är den första middagen avklarad. Summan av kvällen är att den var fantastisk, rolig och underhållande. Ibland blir det bara så himla bra!!

Middagen startade med att jag började handla ost i torsdags i Uppsala på Torgkassen, ingen fransk afton utan fransk ost. Så in till TK innan bussfärden upp till Umeå där jag bland annat köpte charolais, gour noir, tomme de pedra d ai, gruyere och massa andra!

Vidare startade jag föreberedelserna på fredagen med chokladtryffeltillverkning och surdegsbak. Hade beställt en väldigt fransk klänning från ett franskt postorderföretag för 2 veckor sedan i plan på att ha den på mig denna kväll, men självklart är den sen.. typiskt franskt..:) Så for även ner på stan i ett snabbt franskt klädsök.. Köpte även 8 flaskor vin (för tänkt om det skulle ta slut)!!!





Lördagen var sen full med förberedelser, dukning, filea rådjur, skiva potatis, koka buljong på rådjurbenen, efterrätt och massa annat! Men jag prisar skaparna av Spotify! För jag hade det så mysigt och stämningsfullt i tonerna av Edit Piaf, Charles Trenet, Gilbert Becaud m.m. 


Maten jag serverade:

Började med en Salade au Chèvre Chad, en varm getostsallad på en krämig och örtig Pedra. Serverades med en dressing på bla. olivoljan Nice från O&CO samt deras vinäger på gröna äpplen.

Efter det följde Rådjursfile med Gratin Dauphinois och en sås med vinbär och karl johansvamp. Till det serverades även vitlöksslungade sockerärtor och små lökar kokta och reducerade i rödvinsvinäger från Banyuls.

Mellan varmrätten serverades en enklare grönsallad med säsongens frukt och lite lite Forme d'Ambert eftersom kvällens tema gick i ostens tecken.  Denna serverad med en krämig dijonsenapsdressing.

Osten som avnjöts efter maten var de som ovan nämndes.

Som dessert bjöd jag på en krämig Citrontarte

Och till kaffet så serverade jag Hallonmacarons och hallontryffel.

Recept kommer i ett senare inlägg.

Nedan följer bilder från kvällen.



Vi åt nästan konstant med en kort paus innan osten, totalt i ca 5 h. Lyckades nog försätta oss alla i behaglig paltkoma.  Vi glömde även att ta kort på alla rätter men några kom med...
Varmrätten


mellansalladen



Mina gäster:
Pelle tolkade Frankrike genom mustasch, basker och en underbar blombukett till värdinnan :)


Karin gick även hon för temat och tolkade frankrike som mimartist.

Även Janne körde på det randiga temat, han hade även en fantstisk guldig fransk skarf, men som av någon anledning inte fastnade på något kort..



Värdinnan, jag, tolkade Frankrike genom Julia Child, pärlhalsband, lockigt hår och förkläde.



Självklart var det även underhållning under kvällen och den bestod av en uppgift. "vara fransk"
Så jag hade köpt penslar, dukar och färg och alla fick måla en varsin tavla med ett valfritt franskt motiv, självfallet så serverades det även rött vin till detta.
















De fyra fantastiska konstverken på tork, skall snart upp på väggen i min hall!

Kvällen fortskred och den egentliga underhållningen för kvällen var Pelles mustach, den stal nästan showen den kvällen. Karin har en underbar video som hon snart skall lägga upp på Youtube. Skickar en länk så fort jag får den :) Vi skratta så vi grät, vek oss, kunde inte prata på säkert 10 minuter när det va som värst!

Pelle, du och din mustach har en stående inbjudan på mina middagar i fortsättningen!

Tack mina fina gäster! Ni gav mig en minnesvärd och fantastisk kväll, något att le tillbaka till under tunga tentaperioder!
Men nu är det även dax att för någon av er andra att planera in nästa middag!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0