♣ Vaniljmacarons

Idag har jag bakat vaniljmacarons. Mot alla odds (regn ute, rötmånad och i vanlig ugn) så vart de ganska bra!



Recept:

2 äggvitor (3 äggvitor)
2 msk strösocker

180 g florsocker(200 g florsocker)
100 g mandel, skalad (110 gram)

Mixa mandel i matberedaren (jag vickar på matberedanden till och från)det skall bli nästan mjölfint, tillsätt florsocker och fortsätt mixa en stund till så det blandas.  Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng (ca 5 minuter).

Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - rör inte för mycket, bara så det blandas. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor ungefär. Toppa eventuellt hälften med lite extra mald mandel. Låt stå i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem, annars blir de inte blanka och får inte heller "foten".

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Provgrädda gärna, ugnar skiljer sig, i min ugn skall de stå i prick 16 minuter, inte 1 minut längre eller kortare.  Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i några dag, eller frysas.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0