Hur man bakar i vedeldad ugn

Så gör man:

Att boka en bagarstuga
...är relativt lätt, det är bara att googla på bagarstuga, söka bland hembygdsföreningar och dyl.
Dock är det viktigt att ugnen är bra. Hällen ska vara jämn och helst ha en kärna av krossat glas. En annan variant är att den har en kärna av sand. Glaset/sanden är till för att hålla värmen i ugnen.  Hällen bör även vara jämn och fogarna hela.
Felanvändning av en vedugn så som pizzabakning eller avsvalning av ugnen genom vatten på hällen skadar fogarna och skapar ojämn värme. Undersök görna hur hällen ser ut innan du bokar/bakar.


Att elda
... tar tid. Bäst är att börja kvällen innan, elda en mindre brasa, gärna jobba upp lite värme, detta för att få bort fukten ur ugnen och få upp en bra grundvärme i kärnan till bakningsdagen.
Sedan på morgonen är det bara att börja elda, ingen stor brasa, men en lagom stor, mitt i ugnen som man matar med ved kontinuelligt, elden ska inte dö ut.
Efter ca 3-5 timmar är det dax att flytta elden utmed kanterna.



Sen är det bara att börja baka!
Under själva bakningen ska man fylla på med några vedpinnar eftersom runt kanterna, för om det bara är glöd så blir det en överhettning i ugnen, alltså bättre och jämnare värme om några pinnar får brinna!



Att baka:
Tänk på att hällen är riktigt varm i början, säkert uppåt 3-400 grader och att den långsamt går neråt.
Så planera baket efter ugnen, men man kan även justera värmen efter hur långt man sticker in brödet, ju längre in ju värmare.

Förslagsvis så börjar man med tunnbröd som vill ha hög värme och kort tid.
Efter det så fungerar vetebullar, mjukkakor typ rieska, rågsiktskakor dyl.
Sedan när värmen har lagt sig lite kan man köra limpor, förslagsvis något mindre till storleken. Vi körde även limporna något plattare, liknande stora ciabatta...
Sen är det fritt fram att experimentera, det var efter limporna jag körde citronmarängpajer tillsammans med baguetter.


Bra sätt att kolla om bröd är klart är att använda en köttermometer. vid 96 grader är bröd av vete klara och vid 94 för råg.

Hör gärna av er om funderingar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0