* Pissaladiere, underbart gott en varm sommarkväll!


Pissaladiere är något mellan focaccia och pizza, underbart salt med oliver och sardeller som gifter sig fantastiskt med den lite söta löken. Säljs i bagerier i södra Frankrike, där man får de inlindande i papper, perfekt för stranden.



6 msk olivolja + lite extra för pensling
25 g smör
1 knippe timjan
2 kilo gul lök, tunt skivad (snabbast med mandolin)
havssalt
svartpeppar
15 g torrjäst
1,25 dl ljummet vatten
1 tsk råsocker
4,5 del vete special
sardeller (ca 12 st)
svarta oliver (av bra kvalitet)

Degen:
Blanda jästen med ljummet vatten och socker. Låt den stå på varm plats i ca 10 min, tills den blir lite skummig.
Blanda ner mjöl och 1 tsk salt + 4 msk olivolja. Knåda degen i 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. smörj in degen i lite olivolja och låt den jäsa under bakduk i 1 timma. Gör under tiden löken.

Löken:
Skiva löken fint. Värm upp olja och smör i en  stor kastrull, repa hälften av timjansbladen ner i kastrullen.
Tillsätt löken, fräs på svag värme i 30 minuter, rör om då och då. Löken ska vara lätt karamelliserad utan att bli brynt! Krydda med svartpeppar och salt, låt svalna något.

Pensla ett bakplåtspapper med olivolja.
Arbeta snabbt igenom degen, ca 2 minuter. Kavla ut till en plåts storlek, lägg den på bakplåtspappret.
Pensla olivolja på översidan, täck med den färdiga löken, skär sardellerna i 4 strimlor och lägg ett rutmönster över löken. lägg oliverna mellan sardellerna och repa över resten av timjansbladen.

Låt jäsa i 30 minuter, grädda sedan i 200 grader i 20 minuter. Äts godast varm!

De flesta drycker passar till denna rätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0