Citronmarängpaj finalist no 1
Denna paj är ingen vanlig citronmarängpaj! Den har en knäckig men saftig botten, lite segare citronkräm och frasig maräng. Det var så jag åt den i Frankrike i juni.
Botten:
3,5 dl mjöl
75g mald mandel
200g kallt smör (plus extra till smörjning av form)
2 dl råsocker
2-3 äggulor (spara vitorna till marängen!)
Blanda mjöl och mandel och smör, smula tills det liknar brödsmulor.
Arbeta fort så inte smöret blir varmt! Blanda ner socker och sist äggulor.
Lägg degklumpen på bakbordet och knåda lätt med handflatan i 1 minut så degen blir slät.
Degen ska sedan vila 40 min i kyl. Kavlas sedan ut till en form på 25 cm i diameter. Vila igen i 20 min i kyl.
sedan finns det olika alternativ vid gräddningen, man kan använda "bakningsbönor (torkade ärtor tex)" om man lägger ett smörpapper i pajen. Jag brukar annars klä kanterna med folie för att hålla uppe kanterna.
Skalet ska gräddas först i 175 grader i 20 minuter
Sedan sänks temperaturen till 150, folie eller bönor tas bort, sedan ytterligare 10-15 minuter. (här har jag kortat ner tiden eftersom jag gräddar pajskalet med citronkrämen innan marängen). Men formen ska stelna och få lite färg!
Under tiden som degen vilar i kylan görs lemoncurd.
Lemoncurd
3 st citroner
4 dl strösocker
150 g smör
6 st ägg
Tvätta citronerna till lemoncurden noga.
Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden!
Bre i smeten i formen och grädda i ytterligare 10-15 minuter på ca 175 grader, detta för att reducera citronkrämen lite och få en lite torrare yta till marängen.
Gör under tiden marängen:
maräng
3 äggvitor
2 dl socker
Ingen ättika eller citron eftersom dessa medel gör marängen seg, vi vill ha den frasiga marängen!
Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke. Sätt den i vattenbad och värm smeten till 55–60 grader under vispning.
Ta bort bunken och vispa med elvisp tills marängen har kallnat.
Klicka eller spritsa ut marängen över pajen och grädda i 130 grader i 60 minuter, stäng av värmen men låt pajen stå kvar i ugnen med luckan på glänt för att torka. 2 h borde vara lagom. Detta är helt beroende på ugn och väder. Känn dig fram, men baka inte i regn eller fuktig luft..
Jag gräddade sista omgången i vedugn och har ni möjlighet att göra det någon gång, gör det! Resultatet blev ett helt annat och det var först då jag fick till den som jag ville. Visst är temperaturen svår att kontrollera men har man gjort den några gånger i vanlig ugn så går det bra att gå på känsla.
Botten:
3,5 dl mjöl
75g mald mandel
200g kallt smör (plus extra till smörjning av form)
2 dl råsocker
2-3 äggulor (spara vitorna till marängen!)
Blanda mjöl och mandel och smör, smula tills det liknar brödsmulor.
Arbeta fort så inte smöret blir varmt! Blanda ner socker och sist äggulor.
Lägg degklumpen på bakbordet och knåda lätt med handflatan i 1 minut så degen blir slät.
Degen ska sedan vila 40 min i kyl. Kavlas sedan ut till en form på 25 cm i diameter. Vila igen i 20 min i kyl.
sedan finns det olika alternativ vid gräddningen, man kan använda "bakningsbönor (torkade ärtor tex)" om man lägger ett smörpapper i pajen. Jag brukar annars klä kanterna med folie för att hålla uppe kanterna.
Skalet ska gräddas först i 175 grader i 20 minuter
Sedan sänks temperaturen till 150, folie eller bönor tas bort, sedan ytterligare 10-15 minuter. (här har jag kortat ner tiden eftersom jag gräddar pajskalet med citronkrämen innan marängen). Men formen ska stelna och få lite färg!
Under tiden som degen vilar i kylan görs lemoncurd.
Lemoncurd
3 st citroner
4 dl strösocker
150 g smör
6 st ägg
Tvätta citronerna till lemoncurden noga.
Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden!
Bre i smeten i formen och grädda i ytterligare 10-15 minuter på ca 175 grader, detta för att reducera citronkrämen lite och få en lite torrare yta till marängen.
Gör under tiden marängen:
maräng
3 äggvitor
2 dl socker
Ingen ättika eller citron eftersom dessa medel gör marängen seg, vi vill ha den frasiga marängen!
Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke. Sätt den i vattenbad och värm smeten till 55–60 grader under vispning.
Ta bort bunken och vispa med elvisp tills marängen har kallnat.
Klicka eller spritsa ut marängen över pajen och grädda i 130 grader i 60 minuter, stäng av värmen men låt pajen stå kvar i ugnen med luckan på glänt för att torka. 2 h borde vara lagom. Detta är helt beroende på ugn och väder. Känn dig fram, men baka inte i regn eller fuktig luft..
Jag gräddade sista omgången i vedugn och har ni möjlighet att göra det någon gång, gör det! Resultatet blev ett helt annat och det var först då jag fick till den som jag ville. Visst är temperaturen svår att kontrollera men har man gjort den några gånger i vanlig ugn så går det bra att gå på känsla.
Kommentarer
Trackback