♥ Soupe á L'oignon

Löksoppa


En rätt med enkla råvaror men med mycket kärlek ♥

 

En fransk klassiker!

Merparten av de jag har frågat har aldrig smakat denna rätt, andra letar långt tillbaka i minnet och det ytterst få gör den själva . Men nu vill jag slå ett slag för denna fantastiska rätt. Jag kan medge att namnet Löksoppa inte låter särskilt kulinariskt och fantastiskt, men den är verkligen underbar, speciellt en kylig och regning höstkväll!

Detta är även en rätt som är typexemplet för det jag försöker förmedla på min blogg. Billig men fantastisk mat för oss studenter som vill äta gott, njuta av livet men inte betala en förmögenhet. Det handlar inte om att välja märken som Euroshopper eller Eldorado, för de är tusen mil från fantasisk mat! Det handlar om att ta hand om och på bästa sätt tillreda enkla och fina råvaror. I detta recept blir 1 kilo lök, vatten och smaksättare en smaksensation! Kostnaden för denna måltid för 4 personer ligger på ca 10-20 kr.

Man kan göra den enkel genom att följa grundreceptet, men man kan lätt få en fin bjudrätt genom att tillsätta en skvätt vitt vin och använda en lite mera smakrik ost. Har jag en kant gruyèreost kvar i kylen så är den en given vän till denna rätt. Men annars en vällagrad Comté, prästost eller Västerbottens stolthet västerbottenosten! Nästan alla norrläningar har en liten gammal kantbit WBost i kylen. Använd din favoritost!

Ingredienser (för 6 portioner)

750g gul lök
50 g smör
3 msk mjöl
3 vitlöksklyftor
1,5 liter grönsaksbuljong
1 lagerblad
timjan (ett par kvistar färsk eller 2 tsk torkad)
persilja (1 fp fryst eller 1 kruka färsk)
salt & peppar
har man en skvätt vitt vin över så skadar det inte soppan :)

50 g lagrad ost riven
4 skivor vitt bröd (gärna baguette eller lantbröd men halvgammalt formbröd är kanon det med!)

Gör så här:

Skiva löken tunt, för hand eller i maskin.
Smält smöret i en stor kastrull, lägg ner löken och bryn löken på svag värme i 45 minuter, rör om ofta. Löken skall bli guldbrun, mycket mjuk och börja karameliseras, detta ger soppan dess fylliga smak och färg.
Hacka vitlöken och tillsätt den och mjölet i lökgrytan, rör om ordentligt så mjölet sugs upp helt.
Tillsätt buljongen (och vinet om man vill) under kraftig omrörning. Tillsätt lagerblad, timjan, salt och peppar och låt soppan sjuda på svag värme i 30 minuter.
Sätt på grillen på ugnen, 250 grader.
Rosta bröden, riv osten.
Tillsätt persiljan i soppan och fyll sedan portionsskålar, lägg i bröd och strö över osten, gratinera några minuter tills osten har fått färg.

Servera rykande het!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0