* Vetesurdegsgrund med äpple

Detta recept är från Forsa hembageri i Uppsala som bakar det mest fantastiska bröden! Nu använder inte jag deras mjöl utan vanligt vete speciel. Men till dem som bor i närheten så rekomenderar jag att ni köper mjöl från dem då det mjölet är bland de bästa du kan få tag på!

Vetesurdeg
(grundsur)


Grundsuren är det som ersätter vanlig jäst vid bakning. Den kan bli hur gammal som helst om den får rätt skötsel. Och rätt skötsel är att mata den med mjöl och vatten i lika delar ungefär två gånger i veckan. Om degen inte används kan man ge den väldigt lite mjöl och vatten men degen behöver alltid något att jobba med, annars kan den bli för sur. Det är mjölksyrebakterier som bildas och som gör att degen jäser.

200 g vetemjöl
100 g vatten
100 g rårivet äpple

Blanda allt i rostfri bunke. Ska gå att hälla upp. Häll upp på 2 liters glasburk med lock.
Ställ på varm plats, 26-30 grader i tre dagar. Rör om då och då.

Dag 4: Skrapa ur grundsuren, tillsätt 200 g mjöl, 200 g 35-gradigt vatten. Rör om ordentligt. Låt stå.

Dag 5: Färdig surdegsgrund. Förvaras i kyla.

bild lånad av UNT.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0