Bröd och bröd!

Är det inte fantastiskt hur utveckling av bröd har förändrats genom tiderna.
I bonniers kokbok, i rödrutiga kokboken och flera "kulturkokböcker" där man tror att man bakar något genuint och gammalt, något äkta och lite kulinariskt.. 50 g jäst +1 kg mjöl för ett eller två bröd, mängder med mjöl, kort bearbetningstid och kort jästid. Bröden blir torra, tråkiga, kompakta och smuliga! De är oftast goda bara några dagar innan de torkar sönder. (Undantag finns självklart, Mormor bakar tex de mest fantastiska limporna och tunnbröden).

Men jag menar, när man gräver lite djupare i brödets historia så är det ju så att brödet kommer ifrån gröten, surdeg bildades av gröten som fick stå ett par dagar och bilda syrakultur. Det ger brödet den goda smaken, saftigheten, hållbarheten osv.

Jästen som vi idag till majoritet använder i bröd kom i början på 1900talet.  Idag bakas bröden med massa jäst och mycket mjöl, hållbarheten är väldigt kort. Tom det man köper i affären som är späckat med konsververingsämnen har max 1 veckas hållbarhet. Smakämnen är tillsatta och mängder med socker trycks i.. Var gick det fel? Varför gick man från smakrikt, hållbart och gott bröd?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0