Finska Rågbrödet, Resultatet...

Ok, försöket nr 2:s surdeg sattes i lördags morse, bearbetning av degen på söndag morgon och gräddning kl 21, söndag kväll.  Det fick en extra långsam jäsning eftersom jag ville ha det megasurt.
I måndags smakade jag den första skivan (det trista med rågbröd är ju att man inte kan hålla på å skära i det på flera timmar eftersom det är så saftigt och kompakt, det blir bara en stor degklump av brödskivan). Så måndagsfrukosten fick förgyllas med surdegsbrödet som faktiskt vart mycket bra! Så surt att det nästan bubblade på tungan vart det! Mycket och hård skorpa som får en egen smak som påminner om finncrisp..


Mest stolt var jag över skorpan med de fina sprickorna, det blidas som djupa dalgångar i ytan och på något vänster så älskar jag dessa, de är som frasiga och hårda på samma gång... MUMS!
Nedan kan ni se skillnaden på de två försöken, i det första försöket vart degen på tok för lös, har arbetat så mycket med lösa degar nu så jag tyckte vid bearbetningen att den va på tok för hård så tillsatte extra vatten.. därav de trista resultatet... Vart varken skorpa eller smak.. blött och trist.. Ne det for ner i papperskorgen...

NR 2 (söndagens succé)                                 NR 1 (lördagens misslyckande)



Receptet:

Kvällen innan:
2 dl rågsurdeg
3,5 dl ljummet vatten
4 dl rågmjöl

Blanda i stor skål/bunke då den blir ganska stor.. Låt stå med plast eller lock över natten i rumstemperatur.

Morgonen efter:
Surdegen från kvällen innan
8 dl rågmjöl
1 dl vatten
2 dl filmjölk
1 msk salt

Blanda allt i assistenten, eller detta recept fungerar faktiskt med elvisp med degkrokar! 10 minuter.
Täck över bunken med plast/lock och låt jäsa till dubbel storlek (3-5h) eller låt stå svalare (10-15 grader) i ca 10 h, vilket jag gjorde.


Stjälp upp den jästa degen på ett MYCKET väl rågmjölat bakbord. Dela den i två bitar och forma försiktigt runda bollar. Doppa de i rikligt med mjöl och lägg bollarna sedan på bakplåtspapper med den mjöliga sidan uppåt. De kommer då spricka upp vackert. Låt de jäsa ytterligare i ca 1 h under bakduk.

Ugnen skall vara 250 grader då brödet skall gräddas, precis när man sätter in brödet (på varm plåt eller baksten!) så sänker man till 200 grader. Ångan är viktig, på dessa bröd vill man ha skorpa, skorpa i massor!!! Så in med ett par isbitar eller kallt vatten.

För att inte förstöra ugnen så kan man sätta in en oöm plåt längst ner i ugnen som får ta smällen av isen.

Grädda tills brödet är 98 grader. Det tog va 1,5 h för mig på baksten. Använd termometer och hellre för länge än för kort tid! 5 minuter ger bara lite extra kärlek!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0