Tips på kokböcker!

Förra lördagen när jag hade "halv 8 hos mig middag" så lagade jag rådjur till huvudrätt. Kanske inte det man direkt kopplar till  det franska köket men jag har ett par underbara kokböcker som heter "Det franska köket" och "Det franska lantköket". Här hittade jag i alla fall rådjursrecept som jag lät mig inspireras av. Det var meningen att jag skulle skriva mitt rådjursrecept nu kände nu att böckerna måste få lite mera plats först...

Ibland köper man kokböcker som man tycker verkar bra men som sedan står på hyllan oanvända.. Detta är INTE sådana kokböcker! Detta är kokböcker med  vackra bilder, härliga historier innan recepten där man får en känsla av att nästan befinna sig i Frankrike, man kan inte låta bli att fångas och man vill laga recepten, hur knepiga de än må vara.. Men nu är dessa recept verkligen inte krångliga, de är lättillgängliga på något magiskt sätt och man känner sig fantastiskt duktig när man sen får äta maten! Man blir inte förskräckt av att vissa av recepten består av över 20 ingredienser.. Man längtar efter att få äta maten så mycket att man snarare blir fascinerad av mängden ingredienser, ju flera ju mer spännande!



Ett exempel på en inledande text till ett recept.

"Moules Marinière

Första gången jag smakade den här rätten var jag sex år gammal. Precis som andra småbarn ville jag inte äta skaldjur i början, med vid det här tillfället övertalade mamma mig att smaka på hennes. Oturligt nog för mamma smakade jag inte vara på hennes rätt utan åt upp alltihop och jag har älskat musslor ända sedan dess. I Noirmoutier brukade jag plocka dem på klipporna framför huset, ta lagerblad från grannens trädgård, gräva upp vitlök i dynerna, där den växte vild, och koka alltsammans i havsvatten, vilket mamma påstår är den viktigaste ingrediensen. ..."

Hon skriver även personligt och man kan nästan sitta och småskratta i recepten. Dessa böcker är inga hyllvärmare, snarare så är det en sådan böcker där sidorna kladdar ihop och man ser tydliga spår av vilka recept som används flitigt!

Nu är det väl ifs så att jag har en passion för kokböcker, jag kan läsa kokböcker som andra läser vanliga böcker.. Och om och om igen! Funderar nån någon gång vad de ska köpa till mig i present så är kokböcker alltid högst på önskelistan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0