Mitt bästa rådjursrecept.

Då försöker jag igen att skriva ner mitt recept :)



Ingredienser:

Rådjuret
1 rådjurssadel
50-100 g Smör + lite olja
Timjan
Vitlök
Peppar och salt
Köttermometer (ett måste)

Såsen
Buljong (kokad av sadeln efter urtagningen av filéerna) eller viltfond.
Svamp (Karl-Johan eller kantareller/höstkantareller) valfri mängd
3-6 dl Grädde
50g Smör
1/2- 1 dl Svartvinbärsgelé
2 Schalottenlök (behövs ej vid egen buljong)
timjan
salt och peppar (behövs kanske vid egen buljong)
2 lagerblad (behövs ej vid egen buljong)

Smålökar

2-4 dl Rödvinsvinäger
Små lökar t ex steklök (en sådan liten påse, typ 10 lökar)
2 msk Råsocker

Gör så här:

Inledande och mycket viktigt: SNÅLA INTE MED SMÖRET!

Rådjuret Förberedelse 1h, tillagning 30 min,
(Börja med rådjuret helst många timmar innan middagen så du hinner koka buljong på benen, oslagbart gott!!!). Ta ur filéerna ur sadeln, putsa dem fina, spara ben och putsrens till buljongen. gnid in filéerna i timjan, vitlök, peppar och salt någon timme innan tillredning. Låt de ligga framme så de når rumstempereratur innan stekningen, torka av dem med hushållspapper innan stekningen (se Julia Childs pekfinger, annars så blir det ingen fin stekyta!).Sätt ugnen på 150 grader.  Stek filéerna runt om i hög värme, mycket smör + lite olja. Bara så de får fin färg runt om. Lägg filéerna sedan i en ugnsform och låt de bli färdiga i ugnen, använd köttermometern. 56 grader är den oslagbara temperaturen, då blir köttet  vackert rött i mitten men inte blodigt/rått. Låt köttet vila i 5-10 minuter innan det skivas upp!

Såsen
Snälla snälla! Koka egen buljong, det är rena himmelriket! Och enkelt! Det enda man måste är att starta i tid så det får koka i timmar!
För såsen så reducerade jag buljongen tills den fick en ganska kraftfull härlig smak. Sedan är det bara att tillsätta svartvinbärsgelé (alternativt färska/frysta svarta vinbär + socker, blir lite syrligare sås), grädde och kryddor (smaka, vid egen buljong kan det va bra ändå!)
Stek hastigt på svampen i smör, rör ner det i såsen. Häll i lite grädde i stekpannan efter svampen och vispa för att få med allt det goda! Häll även i det i såsen. (hit kan såsen förberedas)
Låt såsen sjuda några minuter, innan servering rispa ner lite färsk timjan.

Om man gör på fond så gör man en buljong så får koka med lagerblad, lök, svartpepparkorn i va 30 minuter, brukar även ibland ha ner liten del av svampen, finhackad. Reducera. Tillsätt resten av ingredienserna så som ovan.

Löken
Skala löken men skär inte bort allt hela rotknuten, den håller ihop löken vilket behövs då den ska koka i någon timma. Häll ner löken i en kastrull, häll på så pass mycket vinäger att den täcker lökarna precis, tillsätt ett par matskedar råsocker, låt koka på svag värme tills vinägern nästan har reducerats helt. Det skall vara en härlig småseg sirap. Mängden råsocker kan varieras men jag gillar när det är ganska bra med socker, annars blir det nästan för syrligt. Dessa kan jag även göra storkok på och förvara i en burk i kylen, helt helt ljuvligt! Pröva även att byta ut rödvinsvinägern till balsamvinäger!

Servera rådjuret till Gratin Dauphinois. Och snälla använd varma tallrikar, för finns det något tråkigare än kallt kött! Rådjursfiléerna är så små så de kyls ganska snabbt...




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0